Danas slavimo Svetog Nikolu Čudotvorca

Danas slavimo Svetog Nikolu Čudotvorca, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Ovo je slava koju proslavlja najveći broj provoslavaca, s svetac je i zaštitnik Rusije, Srbije, Crne Gore, Grčke i Makedonije.

Srpska pravoslavna crkva i vernici 19. decembra slave Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma – 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo. Arhiepiskop mirlikijski, Sveti Nikola, slavi se danas u celom hrišćanskom svetu. Zaštitnik je i državama Grčkoj, Rusiji , Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji .

Po broju onih koji je slave, Sveti Nikola Čudotvorac je najveća slava među Srbima, a hramovna je i manastirska slava SPC.  Kako se veruje u našem narodu, polovina Srba slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina ide u goste. Posvećeno mu je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve. Kako slava pada u vreme (tačno na polovini) velikog božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika. Tri godine potom građani Barija podigli su velelepnu crkvu tom svecu.Tom hramu je docnije, u 14. veku, srpski kralj Stefan Dečanski slao bogate priloge i celu crkvu ukrasio srebrom u znak zahvalnosti što mu je, kako je verovao, Sveti Nikola povratio vid.

Danas, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. Ljudi su ga još za vreme njegovog života smatrali za svetitelja. Mole mu se nemoćni, nesrećni, bolesni…