Slobodan Petrović i Mirjana Jevtić odmrzli svoje funkcije?

Фото: rtklive

Фото: rtklive

Iako je danas zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, izjavio u Prištini, da se Srpska lista još uvek neće vraćati u institucije Kosova, jer koalicioni partneri u Vladi i Skupštini, Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova, nisu ispunili sve što je dogovoreno koalicionim sporazumom, prištinski mediji javljaju da je potpredsenik Skupštine Kosova, Sobodan Petrović, danas prisustvovao sednici predsedništva Kosovskog parlamenta. Na današnjoj sednici predsedništva, jedna od tačaka je bilo i usvajanje Zakona o verskim slobodama, koji se ne može usvojiti bez dve trećine glasova poslanika manjinskih zajednica.

Takođe, Mirjana Jevtić je danas preuzela dužnost ministarke administracije i lokalne samouprave, umesto smenjenog Ljubomira Marića.

Foto: MALS

Pre nekoliko dana, iz Vlade Kosova je saopšteno da je premijer Isa Mustafa razrešio dužnosti ministra za lokalnu samoupravu Ljubomira Marića i na njegovo mesto imenovao dosadašnju zamenicu ministra za rad i socijalno staranje, Mirkanu Jevtić iz Leposavića. Istovremeno, na mesto zamenika ministra za rad i socijalno staranje, imenovan je Boban Stanković, nekadašnji ministar za povratak i zajednice, iz redova Samostalne liberalne stranke, koji je 2008. godine podneo ostavku zbog serije medijskih napisa o njegovoj navodnoj zloupotrebi službenog položaja.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, kao i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, u svojim izjavama medijima, tvrde da za ove rotacije srpskih predstavnika u kosovskim institucijama, nije bilo dogovora sa Srpskom listom, dok Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića, potpredsednika Skupštine Kosova, u svom saopštenju kaže da razume i podržava imenovanje Mirjane Jevtić za ministarku lokalne samouprave.

Sever oblepljen plakatima

Podsećamo da su ministri i poslanici iz redova Srpske liste zamrzli svoje funkcije zbog usvajanja Zakona o Trepči i neispunjavanja koalicionog sporazuma, kao i zbog neformiranja Zajednice srpskih opština. Danas je u Prištini, zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović izjavio, da se još nisu stekli uslovi da se Srbi vrate u institucije.

Severna Mitrovica i Leposavić, jutros su osvanuli oblepljeni fotografijama nove ministarke, Mirjane Jevtić, a šef Srpske liste, Slavko Simić, ne odgovara na telefonske pozive i na pitanja naše redakcije.

Anđelka Ćup