Слободан Петровић и Мирјана Јевтић одмрзли своје функције?

Фото: rtklive

Иако је данас заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић, изјавио у Приштини, да се Српска листа још увек неће враћати у институције Косова, јер коалициони партнери у Влади и Скупштини, Демократски савез Косова и Демократска партија Косова, нису испунили све што је договорено коалиционим споразумом, приштински медији јављају да је потпредсеник Скупштине Косова, Сободан Петровић, данас присуствовао седници председништва Косовског парламента. На данашњој седници председништва, једна од тачака је било и усвајање Закона о верским слободама, који се не може усвојити без две трећине гласова посланика мањинских заједница.

Такође, Мирјана Јевтић је данас преузела дужност министарке администрације и локалне самоуправе, уместо смењеног Љубомира Марића.

Фото: МАЛС

Пре неколико дана, из Владе Косова је саопштено да је премијер Иса Мустафа разрешио дужности министра за локалну самоуправу Љубомира Марића и на његово место именовао досадашњу заменицу министра за рад и социјално старање, Миркану Јевтић из Лепосавића. Истовремено, на место заменика министра за рад и социјално старање, именован је Бобан Станковић, некадашњи министар за повратак и заједнице, из редова Самосталне либералне странке, који је 2008. године поднео оставку због серије медијских написа о његовој наводној злоупотреби службеног положаја.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, као и заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, у својим изјавама медијима, тврде да за ове ротације српских представника у косовским институцијама, није било договора са Српском листом, док Самостална либерална странка Слободана Петровића, потпредседника Скупштине Косова, у свом саопштењу каже да разуме и подржава именовање Мирјане Јевтић за министарку локалне самоуправе.

Север облепљен плакатима

Подсећамо да су министри и посланици из редова Српске листе замрзли своје функције због усвајања Закона о Трепчи и неиспуњавања коалиционог споразума, као и због неформирања Заједнице српских општина. Данас је у Приштини, заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић изјавио, да се још нису стекли услови да се Срби врате у институције.

Северна Митровица и Лепосавић, јутрос су осванули облепљени фотографијама нове министарке, Мирјане Јевтић, а шеф Српске листе, Славко Симић, не одговара на телефонске позиве и на питања наше редакције.

Анђелка Ћуп