Ако нема „одрживог“ повратка у косовске градове, има у скупштинске клупе

Славко Симић

У нашу редакцију је стигло још једно саопштење, сада слободно можемо рећи, дела Српске листе. Није опет најјасније да ли је ово обраћање посланицима Скупштине Косова, Влади Косова или широј јавности, али саопштење опет, уз извињење због нелекторисаног текста, преносимо у целости. Напомињемо да су данашњој седници Парламента Косова, присуствовали: Слободан Петровић, Славко Симић, Милика Вулетић, Мирјана Вулићевић и Бојан Митић.


Дозволите ми да вам се обратим у вези повратка Српске листе у данашњем раду Скупштинске седнице.
Поштоване колеге, после дужег времена, данас нас видите у скупштинским клупама, желим да знате да политички услови за наш повратак реално јос увек нисиу испуњени, јер сви морају да буду свесни колико је тешко вратити се у институције где политички игноришу потребе ваше заједнице И где се игнорису права српске заједнице. Поручујем колегама из парламента, члановима Владе и медјународне заједнице, да је ово последњи покушај провере демократије на Косову, схватите нас и прихватите као партнере, али не само на папиру као до сада. Сви заједно морамо мењати све на боље, почевши од наше комуникације и уважавања мишљења И ставова. Српска листа ће преко својих политичких представника наставити доследно да се бори за права српске заједнице и борићемо се искључиво преко централних институција и тако испунити наш циљ, а то је јаче институционално позиционирање и поштовање свих права српског народа на Косову.
Желим да знате да Српска листа наставља да снажно буде против закона о Трепчи, и закона о стратешким инвестицијам, Закона који су усвојени без консултација са српском заједницом и која је била изузета из сваког процеса одлучивања. Дакле, сигурно да су то закони који угрожавају интересе и опстанак Срба на Косову, али да бисмо били у могућности да бранимо наше виталне интересе, ми морамо да се вратимо борби унутар институција и пробати да оспоримо ове законе.
Само преко нашег директног учешћа можемо да будемо у позицији да бранимо интересе нашег народа и да заједнички са нашим партнерима радимо за бољу будућност свих грађана.
Наши коалициони партнери треба да знају да само искреним и заједничким радом можемо превазићи кључне проблеме и тако развијемо наше заједничке циљеве, а то је заједничка будућност која ће повратити поверење међу нашим заједницама.
Желим да поручим коалиционим партнерима да ћу као шеф посланичког клуба константно вршити притисак готово на свакој седници Скупштине и тражити да се до краја испоштује коалициони договор, а исто тако да се испоштује и договор постигнут у Бриселу у вези формирања Заједнице српских општина.
То је приоритет нашег будућег рада, а исто тако очекујемо да наши коалициони партнери Демократска партија Косова И Демократски савез Косова испоштују договоре, и одмах покрену процес формирања Заједнице српских општина. Српска листа ће бити веома активна и дати све од себе да се испоштују основни принципи Бриселског споразума који се тичу Заједнице српских општина и да се настави процесс који ће довести до њеног скорог формирања.
Ви господине Мустафа, а и ви господине Весељи, надам се да ћете најзад првобитно да испоштујете српски народ на Косову, испоштујете наш коалициони договор, и испуните све ваше обавезе које произилазе из Бриселског споразума.
Очекујемо да и ви преузмете одговорност коју је преузео Председник Владе Републике Србије  господин Александар Вучић који одговорно имплементира и поштује све принципе Бриселског споразума, чак и оне око којих је пристајао на тешке компромисе. Очекујемо да престанете да користите опозицију као изговор, јер и у Београду постоји опозиција, али господин Александар Вучић уме да се избори са тим јер има визију будућности и визију помирења.
Осим тога, у процесу смо гласања за буџетску 2017. годину, и сматрамо да је наше присуство у процесу креирања И одобрења буџета кључно што се тиче јавних инвестиција у српским срединама, а све у циљу боље будућности, опстанка и останка српског народа на Косову.
Времена за губљење у препуцавање у медијима више нема, зато морамо да се вратимо послу, да бисмо испунили оно што смо обећали нашим грађанима.
Јос једном понављам немамо времена да цекамо да порцес успостављања ЗСО.
Господине Мустафа очекујем од вас да преузмете одговорност будете одлуцни И кренете у процес формирања ЗСО а ми цемо Вам дати сву подрску И уцествовати у том процесу. Позивам албанску јавност И албанске политицке представнике да престану са прузањем отпора Бриселским договорима И да привате ЗСО јер то је кљуц опстанка Срба на Косову.
Српска листа

Анђелка Ћуп