Горан Ракић: Формирати ЗСО, пре него што Приштина обесмисли њено постојање

Горан Ракић

„Уколико Приштина и Брисел убрзо не спроведу оно што је предвиђено и договорено Бриселским споразумом око формирања Заједнице српских општина, онда ћемо ми политички представници Срба са Космета, од Сретења, самостално кренути у формирање ЗСО. О томе смо и ми, градоначелници већински српских општина, на јучерашњем састанку обавестили премијера Александра Вучића, од кога смо затражили подршку за реализацију ове намере”, каже се у саопштењу градоначелника Северне Митровице, Горана Ракића, достављеном медијима.

Ракић наглашава да Приштина, не само што не поштује основна демократска права Срба, већ доноси и законе којима се Србима ускраћује право на одлучивање и у општинама у којима су већина и да је формирање Заједнице српских општина, пролонгирала више пута

„Зато Заједница Српских општина мора бити формирана пре него што Приштина потпуно обесмисли њено постојање, поништавајући њену ефективну моћ. А да Приштина нема намеру да ускоро крене у процес формирања Заједнице Српских општина, сведочи и данашња изјава Едите Тахири која као изговор за неиспуњавање овог споразума, поново користи маргинални разлог, односно каже да ЗСО неће бити формирана док се не сруши зид надомак моста на Ибру у Северној Митровици, што се не може довести ни у какву везу, јер се Заједница српских општина тиче  колективних права Срба, док је зид део договора око моста на Ибру и у одговорности је локалне самоуправе, односно северне Косовске Митровице”, наставља Ракић у свом саопштењу.

По Ракићевим речима, ЗСО је једини начин да се прекине политичко маргинализовање Срба. Позивајући међуародну заједницу да престане да буде неми посматрач догађаја на Косову и Метихији, Ракић у саопштењу закључује:

„Нашем стрпљењу је дошао крај, јер очито да Приштина не схвата озбиљно наше захтеве. И уколико будемо принуђени да самостално формирамо ЗСО, добићемо ако ништа друго, снажан инструмент за креирање јединствене српске политике на КиМ и институцију која ће бити кључни и везивни фактор за наш народ на КиМ, који је територијално, али често и политички, расцепкан.“

Пре саопштења Горана Ракића, шефица преговарачког тима Приштине у дијалогу са Београдом, косовска министарка Едита Тахири, изјавила је да ће се почети са формирањем ЗСО, када буде уклоњен зид недалеко од главног моста на Ибру, у Северној Митровици. Тахиријева је такође нагласила да „није Србија та која диктира датуме или може да врши притисак“.

Анђелка Ћуп