Dalibor Jevtić: Gde je granica tolerancije?

Foto GračanicaOnlajn: Dalibor Jevtić

Posle današnjeg napada na raseljene Srbe, koji su došli da u svom rodnom gradu obeleže Badnji dan, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, se zapitao: gde je granica tolerancije? Jevtić takođe pita, zašto neko brani Srbima iz Đakovice, da barem nekoliko sati provedu u svom gradu, i to uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika?

„Pitanje postavljam onima koji treba da obezbede mir i slobodu kretanja, onima koji treba da na Kosovu obezbede vladavinu prava, a ne vladavinu ulice”, kaže Jevtić i dodaje:

„U danima kada treba da slavimo i radujemo se obeležavanju najradosnijeg hrišćanskog praznika, praznika rođenja Hristovog, u 21. veku, u srcu Evrope, posle Mušutišta, još jednom nam se dešava napad na stare i decu, na one koji su već 18 godina van svojih domova, koji su samo hteli da se u crkvi pomole i obeleže praznik”.

Ministar Jevtić je izrazio zabrinutost zbog današnjeg napada na raseljene Srbe, pozvavši međunarodnu zajednicu na Kosovu da zauzme jasan stav povodom tog događaja.

„Na kraju, znam da će oni najhrabriji i uporni raseljeni koji su i danas bili u Đakovici, biti još hrabriji i uporniji i da nikada neće odustati od namere da jednog dana ponovo budu u svojim domovima, u svojoj Đakovici. Ta upornost neka bude jedino, a ja sam siguran i najjače ”oružje” u borbi za povratkom”, zaključuje Dalibor Jevtić u saopštenju dostavljenom medijima.

Da podsetimo, ranije danas, grupa raseljenih Srba, napadnuta je kamenicaa prilikom ulaska u dvorište crkve Uspenje presvete Bogodrodice u Đakovici. Polomljena su stakla na autobusu, a raseljeni su ušlu u crkvu uz jako policijsko obezbeđenje.

Predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice, Đokica Stanojević, tom prilikom je izjavio za RTS:

„Danas je naša namera bila da obiđemo pravoslavni hram, unesemo Badnjak, i ništa drugo. Nismo došli nikoga da provociramo, niti da ih izazivamo. Došli smo u svoju crkvu“.

Anđelka Ćup