Ледени дани све до среде

Грачанциа на божићно јутро, Фото:ГрачаницаОнлајн

Хладно време, уз провремни снег и веома ниске температуре обележило је први дан Божића.

Највиша дневна температура која је данас измерена на централном Косову износи -12 степени. Хладно време и сутра, са јутарњом температуром око -18,  док ће у најтоплијем делу дана бити -9 степени.

Хидрометеоролошки завод Србије упозорава на веома ниске температуре и ледене дане све до среде 11. јануара. Јутарње температуре кретаће се у интервалу -18 до -10, локално и ниже, у планинским пределима око -25, највиша од -12 до -8 степени, од уторка у мањем порасту.

Иако се сви главни магистрални правци рашчишћавају, на појединим деоница има сметова и снежних наноса, па је савет возачима да због заосталог снега и леда на коловозима прилагоде брзину возила као и да без преке потребе не крећу на пут.

Из Ауто мото савеза Србије (АМСС) поручују да се на делу ауто-пута Београд – Ниш код Појата и скретања за Алексинац налазе колоне камиона, којима није дозвољен прелаз због лоших временских услова. Колона је дуга неколико километара на делу ауто-пута код Појата, на скретању за Крушевац, као и код скретања за Алексинац, где је створена колона возила у зауставној траци.

Невреме и у региону.  У Сплиту је јутрос имерено -7 степени, што је нанјижа температура у том граду у послењих 50 година, пише загребачки „Индекс“. Од последица смрзавања услед леденог таласа који је захватио Пољску, у последња два дана, умрло је 10 особа. Због леденог таласа који ће потрајати и после викенда у Истамбулу је обустављен ваздушни и водени саобраћај, преносе агенције.