Ledeni dani sve do srede

Gračancia na božićno jutro, Foto:GračanicaOnlajn

Hladno vreme, uz provremni sneg i veoma niske temperature obeležilo je prvi dan Božića.

Najviša dnevna temperatura koja je danas izmerena na centralnom Kosovu iznosi -12 stepeni. Hladno vreme i sutra, sa jutarnjom temperaturom oko -18,  dok će u najtoplijem delu dana biti -9 stepeni.

Hidrometeorološki zavod Srbije upozorava na veoma niske temperature i ledene dane sve do srede 11. januara. Jutarnje temperature kretaće se u intervalu -18 do -10, lokalno i niže, u planinskim predelima oko -25, najviša od -12 do -8 stepeni, od utorka u manjem porastu.

Iako se svi glavni magistralni pravci raščišćavaju, na pojedinim deonica ima smetova i snežnih nanosa, pa je savet vozačima da zbog zaostalog snega i leda na kolovozima prilagode brzinu vozila kao i da bez preke potrebe ne kreću na put.

Iz Auto moto saveza Srbije (AMSS) poručuju da se na delu auto-puta Beograd – Niš kod Pojata i skretanja za Aleksinac nalaze kolone kamiona, kojima nije dozvoljen prelaz zbog loših vremenskih uslova. Kolona je duga nekoliko kilometara na delu auto-puta kod Pojata, na skretanju za Kruševac, kao i kod skretanja za Aleksinac, gde je stvorena kolona vozila u zaustavnoj traci.

Nevreme i u regionu.  U Splitu je jutros imereno -7 stepeni, što je nanjiža temperatura u tom gradu u poslenjih 50 godina, piše zagrebački „Indeks“. Od posledica smrzavanja usled ledenog talasa koji je zahvatio Poljsku, u poslednja dva dana, umrlo je 10 osoba. Zbog ledenog talasa koji će potrajati i posle vikenda u Istambulu je obustavljen vazdušni i vodeni saobraćaj, prenose agencije.