Срби са севера Косова траже слободу кретања

Фото ГрачаницаОнлајн: Протест у Северној Митровици

Више хиљада окупљених у центру Северне Митровице, поручили су да желе мир, сигурност и слободу кретања, као и ослобађање Оливера Ивановића. На скупу је такође речено да ће Београд наставити да брине о косовским Србима, а инцидената није било.

Протесту испред споменика Кнезу Лазару, у Северној Митровици, присуствовали су грађани са севера, представници Канцеларије Владе Србије за  Косово и Метохију, представници Срба у косовским институцијама, представници општина са српском већином на Косову и студенти.

Одбраном права Срба на Косову и Метохији, брани се и слободна Србија, поручио је помоћник директора Канцеларије за КиМ, Петар Петковић.

„Србија ће увек водити бригу о Србима са Косова и Метохије, остаће уз њих и браниће, између осталих и њихово право да се слободно крећу. Оно што поручујемо Приштини и онима који је подржавају, јесте оно што је премијер Александар Вучић поручио синоћ: 17. март 2004. године, више никада неће моћи да се понови. Тиме што покушава да заустави слободу кретања, Приштина неће моћи од српских средина да прави гета, у којима  би им одговарали возови који иду само у једном правцу“, рекао је Петковић.

Заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић, истакао је да неко у Приштини звецка оружјем, али да се нада да ће “вруће главе, охладити хладан ветар са севера“.

“Ми зло не призивамо и нека нам не долазе у госте са дугим цевима и нека не забораве мудрости сопственог народа, јер ми нисмо заборавили како да чувамо оно што смо наследили од својих“, рекао је Стојановић, поручивши Приштини да не тера Србе на очај и цитирајући албанску пословицу из околине Пећи „Чувај се очајне српске пушке!“.

Када су напади на Србе у питању, изостаје реакција косовских Албанаца, рекао је министар за повратак и заједнице у Влади Косова, Далибор Јевтић, подсетивши на напад на србе у Ђаковици на Бадњи дан.

„Желимо да наши повратници и они који су остали на Косову буду заштићени, желимо да уживају исту врсту грађанских слобода, које имају и остали грађани Косова“, поручио је Јевтић, уз поруку да Срби желе мир, слободу кретања и да се слободно врате на Косово.

На протестном скупу су говорили: председници привремених органа општина Митровица, Лепосавић и Звечан, Александар Спирић, Зоран Тодић и Иван Тодосијевић, директор Клиничко-болничког центра, Милан Ивановић, начелник косовско-митровачког округа, Васо Јелић и председник студентске конференције Универзитета Србије, Милан Савић.

Подсећамо, путнички воз, који је из Београда кренуо за Северну Митровицу, у суботу у 8:30, није ушао на територију Косова, већ је враћен из Рашке, после чекања дужег од четири сата. Председник Косова, Хашим Тачи, наредио је министру унутрашњих послова да по сваку цену заустави воз и да му не дозволи улазак на Косово. Премијер Србије, Александар Вучићје изјавио да је воз враћен по његовом наређењу јер су Албанци покушали да минирају део пруге, а представници косовских институција послали припаднике Специјалне јединице „Росу“ да ухапсе машиновођу и путнике.

Анђелка Ћуп

Save