УНДП, Јавни пулс: Највећи проблеми на Косову: незапосленост, сиромаштво и корупција

УНДП Јавни пулс

Агенција за развој Уједињених нација (УНДП), представила је данас у Приштини истраживање јавног мњења „Пулс јавности“. Најновије испитивање јавног мњења на Косову показује пораст незадовољства грађана радом јавних институција, а већина испитаника сматра да су највећи проблеми са којима се Косово данас суочава незапосленост, сиромаштво и корупција.

Најновије истраживање јавног мњења на Косову, под називом „Јавни пулс“, које традиционално спроводи Агенција за развој Уједињених нација (УНДП), представио је данас у Приштини, менаџер пројекта Аде Хатеми. Извештај обухвата период од априла до октобра 2016. године.

Испитивање показује да више од три четвртине испитаника (76 %), сматра да су највец́и проблеми са којима се Косово данас суочава, социјално економски: незапосленост (48 %), сиромаштво (21 %) и корупција (7 %).

Перцепција грађана Косова да је велика корупција у многим институцијама, повец́ана је у последњих шест месеци на 36,5 %, у поређењу са 27,5 %, у априлу 2016. Институције које су по мишљењу већине испитаника означене као најкорумпираније су: здравствени радници (50%), косовски судови (49 % у поређењу са 42 % у априлу 2016.), централне институције (49 % у односу на 37 % у априлу 2016.), Косовска агенција за приватизацију (46 %, у поређењу са 39 % у априлу 2016.) и царина (45 % у поређењу са 32 % у априлу 2016. године). Иако су проценти такође повец́ани и за Косовску полицију, међународне организације и банке, оне и даље остају као најмање корумпиране, како кажу испитаници.

Најновији резултати испитивања „Пулса јавности“ показују да је од априла 2016. године, дошло до општег смањења задовољства становника Косова радом кључних извршних, законодавних и правосудних институција Косова, као и председника. Конкретно, просечан проценат становника Косова који су задовољни овим институцијама износи свега 21 %, показује истраживање. Задовољство грађана радом судова је повец́ано за 4 процента, каже већина испитаника.

УНДП Јавни пулс

Када је у питању укидање виза грађанима за путовање у земље Европске уније, већина испитаних грађана (42 %), сматра да је то „зато што косовске институције не испунјавају тражене критеријуме“, затим следи 23 % који су изјавили да је то због „проблема са Србијом“ и 21 % оних који су изјавили да је то „због пет земаља ЕУ које не признају Косово“. Знатан број испитаника сматра да је Косово изостављено из безвизног режима „због економске и политичке ситуације“ (17 %), као и „због лошег имиџа које Косово има у Европи“ (13 %).

Најновији резултати истраживања такође показују да су становници Косова веома скептични према пракси гласања на Косову. Значајан број испитаника (52 %, у поређењу са 42 % у априлу 2016.) сматра да њихов глас не може да побољша тренутну политичку ситуацију на Косову, а још 15 % нису сигурни у своје способности да било шта промене процесом гласања. 33 % потенцијалних гласача верује да њихов глас може помоц́и да се промени ситуација на Косову.

Иако је незадовољство грађана у вези са политичким правцем Косова смањено, тренутни резултати показују да је проценат становника Косова који су спремни да се придруже јавним протестима због политичких разлога значајно повец́ан на 39 %, у поређењу са 25,5 % у априлу 2016. године. У априлу 2016. године, 30 % испитаника је веровало да су избори на Косову демократски и у складу са међународним стандардима, а у октобру 2016., истраживање показује да је то веровање смањено на 28%.

Да су медији на Косову слободни и да имају потпуну слободу изражавања, сматра 42% испитаника, што је такође мање за 5% у односу на април 2016. године.

Најновији извештај „Јавни пулс“, настао је анкетирањем 1 305 грађана, старијих од 18 година. Испитивањем су обухваћени мушкарци и жене из свих општина и региона, из руралних и урбаних насеља. Узорак је обухватио 895 Албанаца, 210 Срба и 200 припадника других мањинских заједница (Турци, Бошњаци, Горанци, Роми, Ашкалије и Египћани). Истраживање је урадила агенција Индеx-Косова.

Анђелка Ћуп