Савез косовских Срба се вратио „кући“

Фото ГрачаницаОнлајн: Слободан Петровић и Бојан Стојановић

Савез косовскох Срба (СКС) је уједињењем са Самосталном либерналном странком (СЛС) од данас престао да постоји као самостални политички субјекат на Косову. Уједињење СКС-а у СЛС-а, обављено је симболично на једанаести рођендан СЛС-а, потписивањем споразума у седишту странке у Грачаници.

Слободан Петровић и Бојан Стојановић потписали су споразум, на основу којег се Савез косовских Срба, чији је Стојановић лидер, интегрише у Самосталну либералну странку Слободана Петровића. До интеграције СКС-а у СЛС, дошло је због заједницких наступа на политичкој сцени и обједињавању укупних ресурса у политицком деловању, а у циљу подизања квалитета живота свих грађана на Косову, наглашено је у тексту заједницког споразума.

Већина чланова Савеза косовских Срба некада су били чланови, а неки од њих и оснивачи СЛС-а, тако да је ово, по речима Бојана Стојановића, на неки начин повратак кући.

Фото ГрачаницаОнлајн: Бојан Стојановић

„Пре једанаест година је овако почело, а сада мислим да идемо још боље и још јаче. Мислим да треба да будемо сви заједно поносни на наш рад.Ово није нова прича, ово је догађај, када смо се недвосмислено сви опет вратили кући, оној кући коју смо сами заједно градили кроз дуги низ година. Десет година је заокружено, пред нама је нових десет и нека ово буде симболика за боље сутра, јер мислим да смо морали да будемо одговорни и да смо морали опет да преузмемо свој живот у своје руке, као што смо то урадили пре једанаест година, јер мислим да има још пуно посла“, рекао је Стојановић, нагласивши да је сада СЛС, једно срце и једна породица,чији су највећи непријатељи сиромаштво, лоша економска ситуација, неразвијеност, живот у руралним срединама и живот без перспективе.

Иако приликом оснивања Самостална либерална странка није била много велика по броју чланова, била је велика по идеји, а то доказује њен опстанак и поред многих проблема и политичких превирања, истакао је председник СЛСа, Слободан Петровић, додавши да је „одговорност била звезда водиља либерала“ уз обећање грађанима да ће „као и до сада, радити у њиховом интересу“. Доприносом српских представника у ксоовским институцијама, Петровић није задовољан.

Фото ГрачаницаОнлајн: Слободан Петровић

„Сведоци смо да смо много више очекивали од наших представника које имамо у институцијама, а не изузимам ту ни себе, јер сам њихов део. Наравно, свако носи своју одговорност и ми као одговорни људи желимо да кажемо и када нешто није добро. С друге стране, овде су сви добродошли, јер како смо рекли и ја и Стојановић, ово је и њихова кућа“, казао је Петровић, уз констатацију да ће рад свих који учествују у политичком животу, оценити грађани на изборима и најавивши већ следеће недеље још прелазака у Самосталну либералну странку одређених политичких странака и групација, као и удружења грађана.

На новинарско питање, да ли је ово почетак предизборне кампање, Бојан Стојановић је одговорио да је СЛС у кампањи већ једанаест година, као озбиљна политичка партија:

„Све оно што радите свакога дана, представља кампању и припрему за неке будуће изборе“.

Фото ГрачаницаОнлајн: СЛС

Подсећамо, СЛС је фомирана тачно пре једанаест година, данас има, како нам је потврђено у странци, више од 9.000 чланова, а на косовским парламентарним изборима, учествовала је први пут 2007. године, освојивши 3 посланичка места. Већ 2010. године, на следећим изборима, под слоганом „Свој живот у своје руке“, освајају 8 посланичких места. Од оснивања до данас, странка је активна на косовској политичкој сцени. У време учешћа СЛС-а у косовским институцијама, проглашена је независност Косова, на седници Скупштине Косова, на којој нису присусвовали посланице те странке.

Амнђелка Ћуп