Senćani na Savindan oduševili publiku u Gračanici

Foto: GračanicaOnlajn

Dugim aplauzom i ovacijama nagrađeni su glumci ansambla kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente koji su pred publikom u Gračanici izveli predstavu „Je li bilo kneževe večere“, u režiji Dejana Cicmilovića, a po tekstu Vide Ognjenović.

Deo iz predstave „Je li bilo kneževe večere“, Foto:GračanicaOnlajn

Glumački ansambli iz Sente jedan je od najreprezentativnijih amaterskih pozorišnih ansambala, ne samo u severnoj srpskoj pokrajini, već i u užoj Srbiji, koji se hrabro hvata u koštac i sa najzahtevnijim pozorišnim komadima.

„Je li bilo kneževe večere“ Vide Ognjenović, upravo je jedan od zahtevnijih tekstova za koji je autorka svojevremeno i dobila Sterijinu nagradu. Ognjenovićeva je izjavila da je bila iznenađena kvalitetom predstave, kao i saznanjem da se jedan amaterski ansambl uhvatio u koštac sa ovakvim delom.

Autorka u ovom komadu kazuje o nameri najvećih srpskih političara, s kraja 19. veka, da petstotu godišnjicu Kosovske bitke obeleže rekonstrukcijom priče o “kneževoj večeri”, uzaludno tragajući za osobom koja će izigravati Vuka Brankovića. Predstava usput razobličava mitomansko rodoljublje kao manu srpskog mentaliteta. Priča nas vodi u Novi Sad u kome su se okupile mnoge istorijske ličnosti tog vremena: Ilarion Ruvarac, Jaša Tomić, Laza Dunđerski, Svetozar Miletić.

„Predstava je nastala povodom jubileja 30 godina kamerne scene „Miroslav Antić“ u Senti. Imala je  blizu 20 izvođenja na festivalima u zemlji i inostranstvu i uglavnom je odlično prihvaćena od publike“, kaže reditelj Dejan Cicmilović.

Glumački ansambla iz Sente otkazao je predstavu u prizrenskoj Bogosloviji iako su je ogranizatori najavili za 28. januar.

I.M.