ЕУ на Косову изражава забринутост због мањка транспарентности у процесу измене Закона о РТК и позива на отвореност за јавне консултације

pixabay

Канцеларија ЕУ на Косову и специјални представник на Косову, изражавају забринутост због недостатка транспарентности у процесу измене Закона о Радио-телевизији Косова (РТК) и због усвајања предлога измена од стране скупштинског Одбора за медије, без присуства јавности и без дискусије, каже се у саопштењу Канцеларије Европске уније на Косову, достављеном медијима.

“ЕУ позива Скупштину да јавности омогући да учествује у расправи о изменама закона, у складу са принципима доброг демократског управљања, Споразумом о стабилизацији и придруживању (ССП) између Косова и ЕУ, као и Планом европских реформи, који има улогу механизма примене ССП”, саопштава канцеларија ЕУ.

ЕУ поздравља чињеницу да су Влада и Скупштина Косова, упркос значајном кашњењу, испоштовали одредбе Закона о РТК из 2012. Године, у коме се наводи да ће решење за финансирање РТК бити нађено пре свега кроз претплату и друге независне изворе финансирања (чл. 21). Међутим, ЕУ, која није имала увид у званичну копију предлога измена и допуна Закона, обавештена је да ће државни буџет остати значајан, ако не и де фацто примарни извор финансирања јавног емитера. Такав развој догађаја би, дугорочно, могао онемогућити уредничку и финансијску независност РТК, посебно у ситуацији када се не зна како је уређена наплата таксе за претплату.

На крају, ЕУ позива Скупштину да створи простор где би јавност могла да разговара о овом питању у свакој фази припреме измена закона, како би све стране дале свој допринос том процесу и како би промене дале Радио-телевизији Косова механизме обављања своје улоге независно од било каквих неприкладних утицаја, а у корист народа Косова коме би требало да служи.

 

Анђелка Ћуп