Specijalci štite ili „treniraju strogoću“?

Foto GračanicaOnlajn: Kosovska policija

Pripadnici Specijalne policije „Rosu“, poslednjih nekoliko dana patroliraju po srpskim sredinama u Metohiji, ali i oko manastira, Devič u okolini Srbice i Svetih Vrača u Zočištu.

Specijalna jedinica Kosovske policije „Rosu“ već nekoliko dana patrolira u Velikoj Hoči i Orahovcu, ali i drugim srpskim sredinama južno od Ibra. Specijalci su učestali svoje patroliranje i oko manastira Devič i Zočište. Po rečima Negovana Mavrića iz Velike Hoče, prisustvo specijalaca, koji se mogu videti samo u večernjim časovima, uznemirava meštane.

„Meštani su zabrinuti i uplašeni, jer do sada nismo imali sličnih situacija“, kaže Mavrić.

Bojan Nakalamić, vlasnik kafića u Velikoj Hoči objašnjava da ovim mestom i u susednom Orahovcu u večernjim satima patrolira po petnaestak specijalaca, koji dolaze sa dva džipa i jednom policijskom „maricom“.

Foto GračanicaOnlajn: Velika Hoča

„Za sada nismo imali nikakvih neprijatnosti, a komandir policijske stanice u Orahovcu kaže da su patrole u sklopu pojačanih aktivnosti“, kaže Nakalamić.

Kako smo saznali, patrole Specijalne jedinica „Rosu“, od pre nekoliko dana patroliraju i u Goraždevcu.

U izjavi za naš portal, direktor Kancelarije za pitanja zajednica, Ivan Tomić kaže da ovakve akcije Kosovske policije podižu tenzije i ne doprinose miru.

„Poslednjih nekoliko dana imamo priliku da u Goraždevcu vidimo duge cevi koje patroliraju od sumraka do svitanja, što svakako izaziva dodatnu nesigurnost kod građana“, smatra Tomić.

Da je u Goraždevcu Kosovska policija pojačala svoje prisustvo, slanjem Specijalne jedinice „Rosu“, potvrdio je za GračanicuOnlajn i novinar Darko Dimitrijević.

„Pojačano je prisustvo i Kosovske policije, ali i pripadnika KFOR-a. Interventna jedinica je 30. januara, u centru Goraždevca, naoružana dugim cevima, zaustavljala svako

vozilo i legitimisala putnike iz Goraždevca, ali i okolnih sela koji tuda prolaze. Ovih dana samo patroliraju, a prethodnih dana se desilo i niz manjih provokacija Albanaca koji prolaze kroz Goraždevac. Meštani su uznemireni, ali ih smiruje to što je italijanski KFOR takođe pojačao patrole, pa je ovih dana njihovo prisustvo vidljivije na ulicama“.

Kako naš portal nezvanično saznaje iz Kosovske policije, mobilne patrole će biti pojačane i u narednim danima.

Anđelka Ćup