Jevtić i Muižnieks o procesu i problemima povratka

Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, razgovrao je danas u Prištini sa komesarom za ljudska prava Saveta Evrope, Nilsom Muižnieksom (Nils Muižnieks), koga je  upoznao ga sa procesom povratka i integracije raseljenih i problemima sa kojima se oni suočavaju.  

Foto: Ministarstvo za povratak i zajednice

Komesaru Saveta Evrope, ministar Jevtić je preneo zabrinutost zbog malog broja povratnika i u 2016. godini, na šta su, kako je ocenio, uticali incidenti koji su se tokom protekle godine, u velikom broju dešavali u povratničkim sredinama na Kosovu i koji se, upozorio je, dešavaju i dalje.

„Zabrinut sam i time što je u proteklim godinama bilo i brojnih napada na novinare,a epilog i rasvetljavanje, kako slučajeva napada na povratnike tako i slučajeva napada na novinare je i dalje nepoznat“, rekao je Jevtić.

Uzurpirana imovina je još jedan od velikih problema koji stoji na putu povratka, a mnoga raseljena lica ne mogu da ostvare pravo na ličnu svojinu, istakao je ministar Jevtić u razgovoru sa Muižnieksom.
Poslednjih godina ohrabruje podadatak da se povećao broj povratnika iz redova romske zajednice, rekao je Jevtić.

Komesara Nilsa Muižnieksa Dalibor Jevtić je posebno govorio o lošim primerima i problemima koje se odnose na bezbednost i slobodu kretanja kao što su Mušutište i Đakovica.
Dvojica zvaničnika su se složila da se u narednim godinama moraju rešavati svi nagomilani problemi i da se mora puno raditi na poboljšanju kvaliteta života svih građana Kosova.