Убице новинара немају право на слободу

Фото ГрачаницаОнлајн

“Овде су 21. августа 1998. годне отете наше колеге новинари, Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Тражимо их”. Спомен плочу, на којој пишу ове две јасне реченице, данас су у близини Велике Хоче, шести пут поставили новинари, чланови Удружења новинара Србије и Друштва новинара Косова и Метохије.

Већ пет пута спомен плочу отетим новинарима, Ђури Славују и Ранку Перенићу, непозната лица руше. До сада ниједан починилац није пронађен, као што нема ни назнака, ко је отео двојицу професионалаца на радном задатку.

Фото ГрачаницаОнлајн: Будимр Ничић

“Домаће и међународне институције, не да не могу или неће да расветле судбину несталих новинара, него не могу или неће и да заштите ово обележје и не могу или неће да открију ко ово руши и коме и зашто ово смета. Зато ово обележје није само симбол наше потраге за несталим новинарима. Ово је симбол живота на Косову, ово је симбол искрености и воље међународних и домаћих институција да овде заведу ред, правду и равноправност. У сваком случајум једини који овде побеђују су они који ово руше и њихови саучесници који им то дозвољавају”, рекао је председник Друштва новинара Косова и Метохије, Будимр Ничић, поручивши у име својих колега да “ако буде требало и седми и седамдесет седми пут ће ово обележје бити постављено, јер је то новинарска колегијална обавеза.

Од 1998. до 2015. године, на Косову је нестало или убијено 12 новинара. Председник Извршног одбора Удружења новинара Србије, Петар Јеремић, поставља питање шта је са нашим колегама?

Фото ГрачаницаОнлајн: Петар Јеремић

“Питамо и данас, као што смо питали и до сада и као што нећемо ни престати да питамо, шта је са нашим колегама, не само са Ђуром и Ранком, него и са осталим нашим колегама и са нашим колегама албанске националности који су нестали и који су убијени? Тражимо од одговорних да нам то коначно кажу. Они који руше, нека руше, ми ћемо и даље ову таблу да постављамо, све док не добијемо одговоре на наша питања”, рекао је Јеремић.

Судбина ниједног отетог новинара на Косову није разјашњена. Књижевник и новинар Живојин Ракочевић се нада да би Специјални суд за ратне злочине, формиран за злочине такозване Ослободилачке војске Косова, коначно одговорио на питање: ко убија професионалце?

Фото ГрачаницаОнлајн: Живојин Ракочевић

“Онај ко руши ову таблу, отео је наше колеге, уништио је њихове породице и мисли да је уништио слободу говора, слободу и јавну реч. Ово је игра времена, савести и правде. Ми времена и упорности имамо, савест која ово зло чини ће проговорити, правду чекамо. Чекамо је 19 година, чекамо Специјални суд, чекамо оне који ће рећи: Они који су убили и отели професионалце, немају право на слободу. Чекамо ту правду, чекамо судове, чекамо Специјални суд. Ако смо чекали 19 година, сигурни смо да ћемо и дочекати”, истакао је Ракочевић.

Ђуро Славуј и Бранко Перенић су отети на новинарском задатку, на путу између Велике Хоче и Зочишта, док су ишли да ураде причу о отетим монасима из манастира Светих Врача. Њихов аутомобил никада није пронађен. Славуј и Перенић су били новинари РТВ Приштина.

Фото ГрачаницаОнлајн

Анђелка Ћуп