Чланови „Удружења Пећанаца“ и „Покретa за КиМ“ у Грачаници и Гњиланском крају

Делегације Покрета за КиМ и Завичајног клуба Пећанаца, разговарале су у данас са председником општине Грачаница Владетом Костићем и послаником у Скупштини Косова Срђаном Поповићем о економској ситуацији и условима у којима живе Срби на Косову и Метохији.

Током боравка у Грачаници они су обишли НВО „Центар за мир и толеранцију“ где су се упознали са радом невладиног сектора и могућностима и условима у којима ради. Делегација удружења је са домаћинима посетила манастир Драганац надомак Гњилана, а у Шилову разговарали са мештанима Косовског Поморавља.

Председник покрета за КиМ доц. Милосав Стојановић, потпредседник Небојша Николић, као и председник „Завичајног клуба Пећанаца“, др Саво Радоњић и проф. Бранко Ђуровић, представили су рад овог и осталих завичајних удружења која гравитирају у оквиру „Покрета за КиМ“.

Они су, како је речено, препознали општину Грачаница као стратешки најбитнију за опстанак Срба јужно од Ибра, и као најбољи пример организовања и рада на очувању националног идентитета српског живља на овим просторима.

Игуман манастира Драганац отац Иларион,  у разговору са делегацијом „Покрета за КИМ“ и њиховим домаћинима представио је стање у којима живе Срби у гњиланском крају.

Председник  удружења доц. Милосав Стојановић захвалио се домаћинима на гостопримству, истакавши да је њихов циљ да на нивоу интелектуалног капацитета које удружење има, подсетивши да да је у покрет укључено преко двадесет доктора наука и академика свих профила, помогну Србима на Косову.

„Једна од главних окосница опстанка Срба на овим просторима је економски развој. У договору са предузетницима из Србије, тражићемо од њих да препознају потенцијал ових људи како би овде инвестирали и отворили нова радна места“, рекао је Стојановић.

Председник општине Грачаница Владета Костић поручио је мештанима Шилова да је ово удружење скуп некадашње елите Срба са Косова који сада не живе на овим просторима.

„На нашу жалост, добар део интелектне елите није овде, али, добро је да они постоје и да се удружују како би нам помогли. Отворено смо разговарали о свему и фокус деловања базираће се на успостављању блиске сарадње, како би се интелектуални потенцијал са којим удружење располаже преточио у просперитетнији живот Срба на Косову . Ми у општини Грачаница потрудићемо се да им своја искуства предочимо на најбољи могући начин и усмеримо како да се кроз институције поспеши економска стабилност Срба. Данашња посета је веома значајна, јер су са нама стручњаци који ће нам бити потпора у том домену. Јако је битно да се сарадња одвија кроз институције и да се цела прича не ограничи само на Грачаницу“, нагласио је Костић.

„Напредак у економском смислу је од великог значаја за Србе на Косову“, рекао је посланик у Скупштини Косова Срђан Поповић, нагласивши да је за то потребно да се Срби појаве са својим идејама и плановима, да се то препозна као економско оснаживање и да се заједнички ради на економском просперитету и запошљавању младих.

„Јако је битно да се, ако је то могуће, сви расељени удруже и заједнички делују кроз удружење, тако ће резултати сигурно бити већи“, додао је Поповић.

Председник „Завичајног клуба Пећанаца“ др Саво Радоњић пренео је окупљеним Србима у Шилову поздраве свих пећанаца. Представници оба удружења, данас су заједнички осудили вандалски чин исписивања графита у центру Гњилана.