За „Врати се, Зоне“ тражила се карта више

Фото:ГрачаницаОнлајн

За филм „Зона Замфирова 2. део“ владало је огромно интересовање публике у Грачаници. Из билетарнице Дома културе потврђено, да је „Зона“ по броју гледалаца оборила рекорд који је до сада држао „Монтевидео“. Због велике заинтересованости, дистрибутер најавио нове пројекције. 

Иако су, како је и најављено, организоване три пројекције,  продато више од 1.000 карата, убачена чак и помоћна седишта, за премијеру филма „Зона Замфирова 2. део“ у Грачаници, синоћ се тражила карта више.

Дугим и громогласним аплаузом публика у Грачаници наградила глумачку екипу

Организатори из Дома културе у Грачаници истичу да су којим случајем могли да одштампају и више од 2.000 улазница и организују чак додатне пројекције, све би биле респродате до последњег места. Ово најбоље потврђује колико је интересовање публике за нови филм Југа Радивојевића који, ако је судити по броју гледалаца, претендује да обори још увек непревазиђен рекорд „Зоне Замфирове“ из 2002. године. Филм, настао још пре 15 година, иза којег као сценариоста и режисер стоји Здравко Шотра, апсолутни је рекордер по гледаности, јер га је у биоскопима погледало милион људи.

Остварење које се у медијима најављује као други део „Зоне Замфирове“, а чији радни наслов гласи „Врати се, Зоне“, са истоименим филмом Здравка Шотре, насталим по мотивима приповетке Стевана Сремца, осим наслова и јунака, мада у другом делу имамо и неке нове ликове, нема ничег заједничког. Време у које је смештена радња могло би да буде заједнички именилац за оба остварење – Србија ослобођена од вишевековног туског јарма у којој је почео да се осећа слободарски грађански дух. Две године после венчања стеге патијахалне средине на својој кожи осећају Зоне и Мане, који у браку не могу да добију наследника. Поред ове чињенице, њихов идеални брак нарушава и Калина, која иако удата, још увек страсно воли Манета кујунџију.

Сценарио за наставак „Зоне“, написали су Ивана и Мирослава Митић по мотивима књиге „Зона Замфирова, шта је било после“,  Душице Милановић Марике.

Екипа филма на конференицији за медије, Фото: ГрачаницаОнлајн

„Филм можемо посматрати и као засебну целину и не мора се везивати за први део „Зоне Замфирове“, потврдили су на конференцији за медије Милан Васић и Бранкица Себастијановић.  Иако ово није римејк чувене „Зоне“ из 2002., сасвим је сигурно да су се и Васић и Себастијановићева суочили са нимало лаким глумачким задатком. Требало је одиграти Манета и Зоне, а не поновити ни Војина Ћетковића, ни Катарину Радивојевић, глумце са којима сваки од гледалаца поистовећује ове ликове.

Филм је у ужој Србији одгледало више од 170.000 људи, рекао је на прес конференцији дистрибутер који је и најавио да ће због великог интересовања публике, у Грачаници бити организована још једна пројекција „Зоне Замфирове 2. део“, а да ће се тачан термин знати до краја недеље.

„Из Грачанице носимо само лепе утиске“, рекли су чланови глумачке екипе, међу којима је било и оних који су на Косову први пут.

После Грачанице, глумачки караван у аутобусу какрактеристичне тамно црвене боје, на коме је исписан назив филма, поклониће се филмској публици у Косовској Митровици и Лепосавићу.

Фото: Дом културе Грачаница

Поред улоге домаћина, с обзиром на то да је стални члан ансамбла Приштинског народног позоришта у Грачаници, глумац Милан Васић, синоћ се нашао и у улози модератора прес конференције. Васић је обећао и премијеру у Косовском поморављу, за своје, како је рекао „земљаке“ и то на Видовдан, када ће се потрудити да доведе комплетну глумачку екипу.

Осим у земљи, филм „Врати се, Зоне“  изазвао је и  велико интереосовње наше дијаспоре у Бечу, Цириху и Лондону, где је недавно напунио биоскопске дворане до последњег места. Што се Грачанице тиче, „Зона Замфирова 2“ је оборила рекорд гледаности, који је до сада држао филм „Монтевидео“.

 

Иван Миљковић