Za „Vrati se, Zone“ tražila se karta više

Foto:GračanicaOnlajn

Za film „Zona Zamfirova 2. deo“ vladalo je ogromno interesovanje publike u Gračanici. Iz biletarnice Doma kulture potvrđeno, da je „Zona“ po broju gledalaca oborila rekord koji je do sada držao „Montevideo“. Zbog velike zainteresovanosti, distributer najavio nove projekcije. 

Iako su, kako je i najavljeno, organizovane tri projekcije,  prodato više od 1.000 karata, ubačena čak i pomoćna sedišta, za premijeru filma „Zona Zamfirova 2. deo“ u Gračanici, sinoć se tražila karta više.

Dugim i gromoglasnim aplauzom publika u Gračanici nagradila glumačku ekipu

Organizatori iz Doma kulture u Gračanici ističu da su kojim slučajem mogli da odštampaju i više od 2.000 ulaznica i organizuju čak dodatne projekcije, sve bi bile resprodate do poslednjeg mesta. Ovo najbolje potvrđuje koliko je interesovanje publike za novi film Juga Radivojevića koji, ako je suditi po broju gledalaca, pretenduje da obori još uvek neprevaziđen rekord „Zone Zamfirove“ iz 2002. godine. Film, nastao još pre 15 godina, iza kojeg kao scenariosta i režiser stoji Zdravko Šotra, apsolutni je rekorder po gledanosti, jer ga je u bioskopima pogledalo milion ljudi.

Ostvarenje koje se u medijima najavljuje kao drugi deo „Zone Zamfirove“, a čiji radni naslov glasi „Vrati se, Zone“, sa istoimenim filmom Zdravka Šotre, nastalim po motivima pripovetke Stevana Sremca, osim naslova i junaka, mada u drugom delu imamo i neke nove likove, nema ničeg zajedničkog. Vreme u koje je smeštena radnja moglo bi da bude zajednički imenilac za oba ostvarenje – Srbija oslobođena od viševekovnog tuskog jarma u kojoj je počeo da se oseća slobodarski građanski duh. Dve godine posle venčanja stege patijahalne sredine na svojoj koži osećaju Zone i Mane, koji u braku ne mogu da dobiju naslednika. Pored ove činjenice, njihov idealni brak narušava i Kalina, koja iako udata, još uvek strasno voli Maneta kujundžiju.

Scenario za nastavak „Zone“, napisali su Ivana i Miroslava Mitić po motivima knjige „Zona Zamfirova, šta je bilo posle“,  Dušice Milanović Marike.

Ekipa filma na konfereniciji za medije, Foto: GračanicaOnlajn

„Film možemo posmatrati i kao zasebnu celinu i ne mora se vezivati za prvi deo „Zone Zamfirove“, potvrdili su na konferenciji za medije Milan Vasić i Brankica Sebastijanović.  Iako ovo nije rimejk čuvene „Zone“ iz 2002., sasvim je sigurno da su se i Vasić i Sebastijanovićeva suočili sa nimalo lakim glumačkim zadatkom. Trebalo je odigrati Maneta i Zone, a ne ponoviti ni Vojina Ćetkovića, ni Katarinu Radivojević, glumce sa kojima svaki od gledalaca poistovećuje ove likove.

Film je u užoj Srbiji odgledalo više od 170.000 ljudi, rekao je na pres konferenciji distributer koji je i najavio da će zbog velikog interesovanja publike, u Gračanici biti organizovana još jedna projekcija „Zone Zamfirove 2. deo“, a da će se tačan termin znati do kraja nedelje.

„Iz Gračanice nosimo samo lepe utiske“, rekli su članovi glumačke ekipe, među kojima je bilo i onih koji su na Kosovu prvi put.

Posle Gračanice, glumački karavan u autobusu kakrakteristične tamno crvene boje, na kome je ispisan naziv filma, pokloniće se filmskoj publici u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

Foto: Dom kulture Gračanica

Pored uloge domaćina, s obzirom na to da je stalni član ansambla Prištinskog narodnog pozorišta u Gračanici, glumac Milan Vasić, sinoć se našao i u ulozi moderatora pres konferencije. Vasić je obećao i premijeru u Kosovskom pomoravlju, za svoje, kako je rekao „zemljake“ i to na Vidovdan, kada će se potruditi da dovede kompletnu glumačku ekipu.

Osim u zemlji, film „Vrati se, Zone“  izazvao je i  veliko intereosovnje naše dijaspore u Beču, Cirihu i Londonu, gde je nedavno napunio bioskopske dvorane do poslednjeg mesta. Što se Gračanice tiče, „Zona Zamfirova 2“ je oborila rekord gledanosti, koji je do sada držao film „Montevideo“.

 

Ivan Miljković