“Тачи и Угљанин о сарадњи албанске заједнице у Прешевској долини и бошњачке на Косову”

Хашим Тачи и Сулејман Угљанин

“Сарадња између албанске заједнице у Прешевској долини и бошњачке на Косову, била је једна од тема косовског председника Хашима Тачија и делегације Бошњачког националног савета Санџака, коју је предводио Сулејман Угљанин”, саопштено је јуче из председништва Косова.

“Република Косово је отворена за сарадњу са бошњачком заједницом на пољу привреде, културе и осталим интересним пољима“, рекао је Тачи на састанку, захваливши се члановима делегације на подршци коју је њихова заједница, како је саопштено, пружала косовском народу, поготову за време рата.

Тачи је упознао Угљанина са положајем Бошњака на Косову, као и са њиховом заступљеношћу у локалним и централним институцијама.

Са друге стране, Угљанин је честитао косовском председнику на “постигнутим резултатима у изградњи демократске, мултинационалне и мултикофенсионалне европске државе, засноване на владавини права и једнакости свих заједница пред законом”.

На овом састанку се говорило и о могућности продубљења сарадње и координације између албанске заједнице у Прешевској долини и бошњачке у Санџаку, посебно на унапређењу њихових права.

Тачи и Угљанин су затим у Народном позоришту у Приштини присуствовали свечаној академији, посвећеној животу и делу Шабана Полуже и Мехмета Градице, за које се у саопштењу Бошњачког националног већа и Странке демократске акције Санџака каже да су имали значајно место у историји Бошњака.

Шабан Полужа, под чијом командом је био и Мехмед Градица, одметнули су се од партизанских јединица 1945. године, у које су и ступили на крају рата, одбијајући да са Седмом Косовско метохијском бригадом у јануару 1945. године оде на Солунски фронт. Од 7 000 бораца, Полужа се тада са скоро око 5000 Албанаца вратио на Косово, где је са још својих истомишљеника формирао такозвани балистички покрет, који је наставио да се бори против тадашњих власти. У борбама са Народно ослободилачком војском Југославије, Полужа и Градица су убијени крајем фебруара 1945. године, али се борба са остацима балистичког покрета у тадашњој Југославаији, званично водила до 1951. године.

Анђелка Ћуп