Дванаест градова из Српске и ове године угостиће децу са КиМ

За учешће у пројекту „Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске“ ове године пријавило се 12 општина и градова из Српске који ће у јуну угостити више од 600 српских ученика са Косова и Метохије рекао је председник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов, а преноси агенција Срна.

У овај, шести по реду, пројекат бањалучког одбора за помоћ Србима Косова и Метохије, укључили су се Бањалука, Бијељина, Приједор, Требиње, Нови Град, Прњавор, Модрича, Шамац, Брод, Петрово, Лакташи и Градишка, у којима ће од 17. до 24. јуна боравити по 50 српских ученика виших разреда основних школа са простора целог Космета.

Арлов је навео да је реч о ученицима из Косовске Митровице, Зубиног Потока, Звечана, Лепосавића, Србице, Клине, Косовске Каменице, Вучитрна, Грачанице, Гораждевца, Штрпца, Гњилана, Липљана.

Са ученицима који ће бити гости својих вршњака у наведеним градовима и општинама, у посету Републици Српској боравиће и 36 наставника.

Арлов је додао да је овај, најмасовнији пројекат до сада, посвећен деци из вишечланих српских породица на Косову и Метохији, односно породица које имају троје и више дјеце.

За време боравка деце са Косова и Метохије у Српској планирани су излети и заједничка културна, спортска и забавна дружења, посета и пријем у највишим институцијама Републике Српске, као и братимљења неколико основнох школа из Републике Српске и Косова и Метохије.

Организацију спискова и одабир ученика врше општинска одељења просвете и директори основних школа са Косова и Метохије. Арлов је додао да трошкове превоза и све остале трошкове сносе локалне заједнице из Републике Српске, а помоћ је обећала и Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

Република Српска је од 2012. године угостила око 2.300 ученика и више од 200 наставника са Космета.

(Извор-Срна)