Ruiz Kalavera u Prištini, sa predstavnicima Srpske liste

Ruiz Kalavera sa predstavnicima Srpske liste

Predstavnici Srpske liste upoznali su direktorku za proširenje Evropske komisije za Zapadni Balkan, Ruiz Kalaveru, sa položajem Srba na Kosovu, kao i sa razlozima bojkota kosovskih institucija. Za Srbe na Kosovu i njihove političke predstavnike, važno je otpočeti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kao i sprovođenje svih dogovora postignutih u Briselu. Srpska lista želi normalizaciju odnosa sa Albancima, kao i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

Danas su predstavnici Srpske liste, Branimir Stojanović, Slavko Simić i Dalibor Jevtić razgovarali sa direktorkom za proširenje zapadnog Balkana pri Evropskoj komisiji, Genovevom Ruiz Kalaverom, kaže se u saopštenju Srpske liste.
Zamenik kosovskog premijera, šef poslaničkog kluba Srpske liste u Skupštini Kosova i ministar za povratak i zajednice, upoznali su predstavnicu Evropske komisije sa razlozima njihovog bojkota kosovskih institucija i istakli koliko je važno formiranje Zajednice srpskih opština u formi koja je u Briselu dogovorena, kao i sprovođenje i poštovanje drugih potpisanih sporazuma. 
Predstavnici Srpske liste su u razgovoru sa Ruiz Kalaverom takođe istakli da žele da se odnosi sa Albancima normalizuju i da se dijalog nastavi, naglašavajući da su Srbi u kosovskim istitucijama uvek bili konstruktivni, ali da takođe očekuju konstruktivan i korektan odnos i sa druge strane.

Problemi kosovskih Srba, posebno kada je u pitaju povratak raseljenih, bila je takođe jedna od tema razgovora. Predstavnici Srpske liste su posebno istakli neophodnost ekonomske podrške Srbima, kako povratnicima, tako i Srbima u izolovanim sredinama i u sredinama u kojima nisu većina.

Sastankiu je prisustvovala i šefica Kancelarije Eropske unije u Prištini, Natalija Apostolova.

Anđelka Ćup