Ускоро наплата путарине на косовским ауто-путевима

Фото: ГрачаницаОнлајн

Наплата путарине на ауто-путевима на Косову могла би да почне ускоро, али је пре тога непходно обавити процену делотворности, преноси Радио Слобдодна Европа (РСЕ) позивајући се на изворе из Владе Косова.

Одлука о наплати путарине још није донета и не зна се још увек када ће она ступити на снагу, преноси РСЕ.

Косовски министар за инфраструктуру Љутфи Жарку каже да ће се процес увођења накнаде за возаче на ауто-путу догодити, али се чека завршетак ауто-пута Приштина – Скопље, како би имали најприступачнију понуду потенцијалних понуђача.

„Чекамо да окончамо ауто-пут “Арбен Џафери” и када добијемо понуду од неке компаније, која ће на располагању имати 140 километара путева за одржавање моћи ћеми да одредимо најповољнија цене за наше грађане“, рекао је Жарку.

Део ауто – пута Приштина – Скопље, Фото: ГрачаницаОнлајн

Жарку је навео и да ће званична Тирана увести накнаду од пет евра за коришћење ауто-пута док ће Министарство за инфраструктуру Косова пратити како увођење ове таксе утиче на кретање грађана.

РСЕ подсећа да је из сопствених буџетских средства косовска Влада финасирала изгадњу два ауто-пута, један према Републици Албанији, други према БЈР Македонији који је у изградњи,  док се на почетак радова ауто-пута Приштина – Мердаре још увек чека.

 

(Извор: РСЕ)