Координација српских удружења несталих и убијених лица: Хитно процесуирати све ратне злочине

Координација српских удружења несталих и убијених лица

„Током три дана насиља Албанаца над Србима 17., 18. и 19. марта 2004. године, убијено је 10 Срба, срушено и запаљено 35 цркава и манастира, запаљено 738 српских кућа, 10 јавних објеката, школа пошта и домова здравља, а протерано 4.012 Срба”, каже се у саопштењу Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије, које је потписао председник Координације, Драган Пјевач.

Саопштење за јавност је послато медијима поводом годишњице мартовског, како се наводи, етнички мотивисаног насиља и прогона Срба од стране Албанаца 17. и 18. марта 2004. године.

„Пред очима међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији, оличене у Кфор-у и УНМИК- у, догодио се нечувени терор над Србима и њихов прогон. За наведене злочине нико није одговарао, протераним Србима практично није омогућен повратак и нико им није надокнадио штету за уништену имовину”, каже се у саопштењу.

„Охрабрена оваквим ставом међународне заједнице, Влада у Приштини је донела одлуку да се сва непокретна имовина Републике Србије на територији Косова и Метохије региструје на име ткзв. Републике Косово“, наставља се у саопштењу и додаје да је на овај начин на сцени поново отимање имовине Срба и државе Србије.

Породице жртава позивају међународну заједницу, власти у Београду и Приштини да се интензивирају разговори о животним питањима свих људи на Косову и Метохији, те да се напокон отвори и питање процесуирања починиоца ратних злочина, проналска несталих лица и суочења са прошлошћу.

Анђелка Ћуп