Dalibor Jevtić u Orahovcu: Srušiti zidove koji sprečavaju povratak Srba na Kosovo

Foto GračanicaOnlajn: Dalibor Jevtić u Orahovcu

Bezbednosni i ekonomski problemi najviše muče građane Orahovca. Neadekvatni uslovi za školovanje sedamdeset petoro dece, podstakli su ministra za zajednice i povratak, da sredstvima ministarstva na čijem je čelu, renovira školsku zgradu. Takođe, biće izgrađeno i renovirano nekoliko kuća za socijalno ugrožene porodice i mlade bračne parove.

Građani Orahovca su danas imali priliku da u svom gradu, ministru za povratak i zajednice, Daliboru Jevtiću, iznesu svoje probleme, ali i predloge za njihovo rešavanje. Meštani su se uglavnom žalili na bezbednosne i ekonomske uslove u kojima žive. Na provokacije svojih komšija su se već navikli, ali nedostatak zaposlenja preti da Orahovac pretvori u grad bez Srba. Sedamdesetšestogodišnji Stanislav Stojanović, koji je izbegao iz donjeg dela Orahovca, a sada živi u kući svog prijatelja u delu grada u kome su Srbi, kaže da je od grnčarskog zanata iškolovao troje dece.

Foto GračanicaOnlajn: Stanislav Stojanović iz Orahovca

„Deca su završila fakultete, ali ja još mogu da radim. Imam neke stare mašine koje sam dobio preko jedne organizacije, a sada sam dobio i pekaru za pečenje keramičkih proizvoda, kapaciteta od 400 litara, ali to je za umetike, a ne za proizvodnju. A imam sirovinu, imam zemlju, drva i sve što treba“, kaže Stanislav, dodajući da fali stručnjak, kvalifikovani grnčar i da bi trebalo ulagati u razvoj proizvodnje i zanata.

Ministar za povratak i zajednice je obećao da će sa svojim saradnicima učiniti sve što je u njegovoj moći, a da je u skladu sa zakonom, kako bi meštanima Orahovca olakšao život. Osnovnu školu „Dositej Obradović“ u Orahovcu i Gimnaziju u ovom metohiijskom gradiću, od 1999. godine, srpska deca ne pohađaju u matičnim školama, već u improvizovanim objektima, koji su neuslovni. Renoviranje školske zgrade, počeće vrlo brzo i sredstvima ministarstva za povratak, učenicima i nastavnicima će biti obezbeđeni bolji uslovi za učenje i rad. U porti crkve Uspenje Presvete Bogorodice u Orahovcu, pred više od stotinu meštana, ministar Jevtić je obećao i izgradnju kuća za mlade bračne parove, kao i renoviranje kuća porodicima koje nemaju adekvatne uslove za život.

Foto GračanicaOnlajn: Dalibor Jevtić u Orahovcu

„Naš prioritet je opstanak Srba na ovim prostorima i mi se na svaki mogući način borimo da nam ljudi ne odlaze, jer bez opstanka neće biti ni povratka. Samim tim, mi ćemo rešavati sva životno važna pitanja, u skladu sa onim što jesu naše zakonske mogućnosti. U tom smislu mi planiramo da u ovoj godini podržimo i opstanak i povratak naših ljudi, pa ćemo ove godine rešavati probleme koji se tiču mogućnosti zapošljavanja, na jedan indirektan način, radeći zajedno sa našim partnerima iz Evropske unije. Mi imamo program koji se zove „Stabilizacija zajednica“, kroz koji ćemo i ove godine veliki broj porodica koje žele da pokrenu svoj biznis, subvencionisati“, rekao je Jevtić, osvrnuvši se još jednom na onemogućavanje povratka Srba na svoja ognjišta. Ministar za povratak je takođe istakao da je vreme za „rušenje zidova“ koji postoje i prema Mušutištu i prema Đakovici, odnosno prema mestima u koja Srbi ne mogu da se vrate.

U opštini Orahovac je pre oružanih sukoba na Kosovu, živelo oko 5 000 Srba. Sada ih u samom gradu ima 341, a u obližnjoj Velikoj Hoči, oko 500. U okolnim selima, Retimlje, Zočište i Opteruša , Srba više nema, dok su njihove kuće zapaljene i uništene. Iz opštine Orahovac, tokom 1998. i 1999. godine, stradalo je 87 ljudi.

Anđelka Ćup