Gračanica: Obaveza svih Srba – nezaborav 24. marta 1999. godine

Foto GračanicaOnlajn: Parastos stradalima 24. marta 1999.

Osmnaesta godišnjica početka NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru, obeležena je u centru Gračanice. Parastos stradalima je služio arhimandrit Ilarion sa sveštenstvom Eparhije raško-prizrenske, uz prisustvo meštana Gračanice i okolnih sela, gradonačelnika Gračanice, Vladete Kostića i predsednice Skupštine opštine, Brankice Kostić. Direktor kancelarije za zajednice, Ivan Tomić, položio je cveće na spomenik stradalima u ratovima od 1914. do 1918. godine, u svoje i u ime zamenika kosovskog premijera Branimira Stojanovića. Predstavnici srpskih i kosovskih institucija takođe su prisustvovali parastosu.

I posle 18 godina, sveža su sećanja na 24.mart 1999. godine, kada je 19 zemalja NATO alijanse, napalo i bombardovalo Srbiju i Crnu Goru. Vojnom akcijom, pod nazivom „Milosrdni anđeo“, bez saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, prvi put u istoriji, napadnuta je jedna zemlja, članica Ujedinjenih nacija. U znak sećanja na taj dan, u centru Gračanice, ispred spomenika stradalim Srbima u Prvom svetskom ratu, služen je parastos i izveden prigodan kulturno-umetnički program. Parastos je sa sveštenstvom Eparhije raško- prizrenske, služio arhimandrit Ilarion, koji je, pomolivši se za sve nevino stradale žrtve, rekao da je srpski narod mučenički i da raste, po rečima „drevnog oca crkve iz krvi mučenika“. Naši preci su izabrali carstvo nebesko, koje je narodni pesnik izgovorio kao zavet, ustima kneza Lazara, nastavio je otac Ilarion, podsetivši na zavet da je zemaljsko carstvo za malena, a nebesko zauvek i doveka.

Foto GračanicaOnlajn: arhimandrit Ilarion

„Posebno mi koji živimo na Kosovu i Metohii, treba svakog dana da se sećamo tog zaveta i da znamo da je u ovom životu sve prolazno, a da sve što činimo, treba da činimo u slavu božju, tražeći pravdu nebesku, a sve ostalo će biti dodatak. Sa takvom nadom treba da se molimo i za naše preminule i nevino nastradale tokom NATO agresije“, rekao je u prigodnoj besedi arhimandrit Ilarion i nastavio: „Otpašćemo i od imena srpskog, ako otpadnemo od one istinite i prave vere, od plemenitosti i uzvišenosti naše slobodarske vere koja je nastala na ovom krajiškom području, na ovoj vetrometini, gde se čuva istina, gde se čuva čast i obraz.“

U izvođenju hora Osnovne škole „Kralj Milutin“, intornirana je himna Bože pravde, a zatim su položeni venci i cveće na spomenik u centru Gračanice. U ime zamenika kosovskog premijera, Branimira Stojanovića, kao i u svoje lično ime, cveće je položio direktor Kancelarije za zajednice, Ivan Tomić. Tomić je pozvao sugrađane da nikada ne zaborave današnji dan, dan početka NATO agresije, koja je trajala 78 dana, mada će krivci za ovu surovost ostati nažalost, zauvek nekažnjeni.

Foto GračanicaOnlajn: Ivan Tomić

„Današnji dan predstavlja jedan od najvećih poraza civilizacije. Mimo Saveta bezbednosti, mimo Povelje o ljudskim pravima, mimo Ženevske konvencije, sila od 19 zemalja, udarila je mučki iz vazduha na Srbiju, ne plašeći se boga i pravde. Kategorisali su nas kao genocidni narod, služeći se prljavim medijskim kampanjama i lažnim izgovorima kako bi opravdali svoje zločine. Oni se nisu izvinilu, niti će to uraditi, a Bog im nije oprostio što su ovu akciju nazvali anđeoskim imenom i što su ubijali nevine ljude i decu“, rekao je Ivan Tomić, naglasivši da ne postoji razlog koji može da opravda zločine NATO agresora nad Srbima.

Simboličnim zvukom sirena za vazdušnu opasnost i zvukom eksplozija bombi, maštani Gračanice su se podsetili današnjeg dana pre osamnaest godina, posle koga je poginulo preko. Prvi čovek Gračanice, predsednik opštine Vladeta Kostić, podsetio je na obavezu Srba da ne zaborave današnji dan zbog budućih generacija, ali pre svega zbog nevino izgubljenih života.

Foto GračanicaOnlajn: Vladeta Kostić

„Ne smemo dozvoliti da naše žrtve budu kolateralna šteta, kako ih neki nazivaju, već se setio da su to ljudi sa imenima i prezimenima, a ne samo brojevi. Naša obaveza, zbog budućih pokolenja, jeste da se što češće sećamo na te žrtve, kako bismo mlađim generacijama preneli tu strašnu 1999. godinu koja je bila kobna po nas“, reči su Vladete Kostića.

I ove godine, organizator ceremonije obeležavanja godišnjice bombardovanja, bila je Kulturno prosvetna zajednica Kosova i Metohije, čiji je sekretar, pesnik Ratko Popović. Popović je, osim poziva meštanima Gračanice da nikada ne zaborave 24. mart 1999. godine i sve nevine žrtve i poruke da ostanu sa svojim krstom i svojim precima, svojim stihovima podsetio i na stradanje četvorice braće Simića iz sela Slivova, nedaleko od Gračanice.

Foto GračanicaOnlajn: pesnik Ratko Popović

U NATO agresiji, koja je trajala 78 dana, stradalo je preko 2 500 ljudi, a oštećene su škole, bolnice, privredni objekti, infrastruktura i spomenici kulture. Za nepuna tri meseca bombardovanja, na Srbiju je ispaljeno preko 50 000 projektila.

Anđelka Ćup