УНС без одговора да ли Канцеларија за КиМ и градоначелник Северне Митровице селективно позивају медије

Фото ГрачаницаОнлајн

Поводом посете директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марка Ђурића Северној Митровици, 29.марта, о којој нису обавештени сви медији, Удружење новинара Србије се обратило јавности саопштењем, које преносимо у целости…


Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић посетио је у среду, 29. марта, после дуже паузе, Северну Митровицу, али његов долазак, како су УНС-у рекле колеге, Канцеларија није најавила свим новинарима.

Уредница Косово север портала (kossev.info) Татјана Лазаревић, УНС-у је рекла да је на дан предизборног скупа Српске напредне странке који је одржан у Лепосавићу, новинарка КоССев-а случајно пролазила центром Северне Митровице и видела Марка Ђурића у друштву смењеног косовског министра Љубомира Марића, који је сада Ђурићев помоћник.

„У пешачкој зони у центру Ђурића је дочекао градоначелник Северне Митровице Горан Ракић и заједно су прошетали главном улицом. Колегиница је такође видела новинарске екипе Танјуга и ТВ Мост и Ђурића како им даје изјаву. Питали смо остале колеге да ли су добиле позив и да ли су биле обавештене о доласку Ђурића, али су нам потврдили да нико није добио ни писани ни усмени позив“, рекла је Лазаревић.

Она додаје да ово није први пут да иначе агилна Канцеларија за КиМ прави овакве пропусте.

„Иначе су врло агилни, тако да верујем да ово није случајан пропуст. Из Канцеларије на више наших упита никада нисмо добили одговор. У почетку смо са њима имали добру сарадњу, али како време одмиче све теже комуницирамо. Све више се дешава да новинаре селективно позивају и обавештавају“, рекла је Лазаревић и истакла да КоССев протестује због таквог понашања Канцеларије према медијима.

На питање да ли је могуће да је догађај организовао градоначелник Северне Митровице и да је он требало да позове медије, Лазаревић је рекла да не зна, али да ни њена редакција, ни друге колегинице и колеге које је контактирала, нису добили обавештење о доласку Ђурића.

Новинар Танјуга Жељко Тврдишић УНС-у је рекао да је неколико дана раније тражио од Канцеларије изјаву од Марка Ђурића пошто је знао да долази на КиМ.

„Тражио сам изјаву као новинар и добио сам је. Мислио сам да идем у Лепосавић, али је Ђурић дошао у Северну Митровицу, тако да ми је изјаву дао ту“, рекао нам је Тврдишић.

По добијању притужбе уреднице Косово север портала да медији нису равноправно позвани, УНС се истог дана обратио Канцеларији за КиМ. Питали смо да ли је Канцеларија обавестила медије о доласку директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића у Северну Митровицу и да ће давати изјаве за медије, уколико јесте, који су медији позвани, а ако су неки изостављени због чега је то тако.

Од среде поподне, 29. марта, када је УНС послао питања и након бројних позива Канцеларији, до данас нисмо добили одговоре.

У Прес служби Канцеларије у петак су нам рекли да „не знају како да нам одговоре“, док је саветник за односе с јавношћу директора Канцеларије за КиМ Иван Јакшић данас УНС-у рекао да се „сртпи и да ће одговоре добити“. Иако смо нагласили да су питања послата пре шеста дана, Јакшић није прецизирао када би Канцеларија могла да одговори.

Такође, одговор нисмо добили ни од градоначелника Северне Митровице.


 

Анђелка Ћуп