Reakcija Tatjane Lazarević na saopštenje UNS-a

KoSSev

Posle saopštenja Udruženja novinara Srbije, povodom selektivnog obaveštavanja medija od strane kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, na osnovu, kako je rečeno, izjave Tatjane Lazarević, glavne i odgovorne uredice portala Kosovo Sever, saopštenjem se oglasila i gospođa Lazarević. Saopštenje prenosimo u celosti…


Poštovani,

Ovo saopštenje, na žalost, ne možemo da objavimo iz nekoliko razloga:

  1. Tekst ne sadrži reakciju, već je skup prepričanih informacija.
  1. Tekst kasni. Događaj se desio u prošlu sredu, kada smo istog dana i obavestili DNKIM.
  1. Moja izjava nije verodostojno prenešena. Moja izjava je ublažena. Rekla sam „…za razliku od inicijalno dobre saradnje koju smo imali sa Službom za medije Kancelarije za KiM, a postojimo tri godine, ovu saradnju sada, na žalost, ocenjujem negativno. Oni ne odgovaraju na naše mejlove i pitanja, selektivno pozivaju, najmanje dva puta nisu pozvali sve medije za godinu dana za događaj u Kosovskoj Mitrovici,“ podsetivši predstavnicu UNS-a sa kojom sam razgovarala na posetu ruskog ambasadora prošlog leta, kada takođe nismo obavešteni. Izjava nije tako prenešena već: „…Sve više se dešava da novinare selektivno pozivaju i obaveštavaju“.

S obzirom na to da je ovakav tekst objavilo krovno novinarsko profesionalno udruženje, od kojeg očekujemo da zaštiti novinarsku profesiju i pravo na rad i adekvatno reaguje na pritužbe za selektivan pristup političkih i institucionalnih predstavnika prema lokalnim medijima, Udruženje je ovakvim tekstom, tako obezbedilo drugačiji kontekst, kojim se dodatno nanosi šteta lokalnim medijima.

Na kraju vas molim da ovaj imejl, s obzirom na to da se nalazimo na „bcc“ listi primaoca, prosledite na ostale adrese naših kolega kojima ste poslali prethodno saopštenje.

 

S poštovanjem,

Tatjana Lazarević

urednica

Kosovo Sever portal


 

Anđelka Ćup