Томић у Илиноису о политици и раду локалних самоуправа

Иван Томић и Џон Мајк Хенри

Директор Канцеларије за питања заједница, Иван Томић, састао се са градоначелником Карбондејла у држави Илиноис, Џоном Мајком Хенријем и градским менаџером Гаријем Вилијамсом, са којима је разговарао о функционисању ове америчке општине, која броји приближно исто становника колико и општина Грачаница.

На радном доручку, који је имао са Хенријем и Вилијамсом, Томић се посебно инетересовао за начин рада у њиховој општини, као и за то на који начин комуницирају са грађанима и како се упознају са њиховим свакодневним проблемима.

„Разговарали смо о стању у њиховој општини, организационој структури, као и проблемима са којима се општина суочава. Посебно је било занимљиво упознати се са системом градских менаџера, по којем ова општина функционише. Овде градоначелник заједно са четири градска менаџера управља градом и доноси одлуке. Поред модерне технологије и апликације на телефону, преко које грађани пријављују своје проблеме, градски менаџери проводе викенде по локалним ресторанима и састају се са свим људима који желе да дођу до оних који доносе одлуке како би њихови проблеми били решени“, казао је директор Канцеларије за питања заједница.

Томић је додао да ће нова искуства пренети представницима општине Грачаница, како би рад за добробит грађана био унапређен и истакао да је поред дневно политичких тема, увек добро разговарати и добити нова искуства и методе управљања локалном самоуправом.

Томић је домаћине упознао са функционисањем општина са српском већином на Косову.

Анђелка Ћуп