Свим срцем за осмех детета: Деца из Новог Сада у Липљану

Деца из Новог Сада у Липљану

Осморо деце из Новог Сада, допутовало је у госте код својих вршњака у Липљан. Ученици Основне школе „Браћа Аксић“ из Липљана, биће домаћини младим Новосађанима наредна три дана, а школа и локална самоуправа ће организовати обилазак културно-историјских споменика широм Косова и Метохије.

Невладина организација „Удружење грађана Нови Сад“, организовала је долазак осморо малишана из главног града Војводине у Липљан. Домаћини вршњацима из Новог Сада, биће ученици Основне школе „Браћа Аксић“, као и општина Липљан, која функционише у систему Републике Србије.

Сара Стаменковић, ученица из Новог Сада, није крила одушевљење што је дошла код Милице Маџар, своје другарице из Липљана.

„Једва сам чекала да дођем и да се дружим са својим домаћинима. Уопште није било дилеме да ли ћу да дођем, једва сам чекала и пресрећна сам. Мислим да ме очекује једно предивно искуство, леп провод и дивни домаћини“, у једном даху је рекла Сара, док је Милица обећала да ће бити добра домаћица.

Горан Башански, директро НВО „Удружење грађана Нови Сад“, која већ три године спроводи пројекат у оквиру којег деца са Косова и Метохије посећују Нови Сад, каже да се нада да ће следеће године доћи више деце у узвратну посету.

„Ово је јако велико искуство за нас и срећни смо што смо могли да дођемо и будемо овде са вама и да се проведемо на најболји начин. Сарадња деце мора да постоји и мора да иде дете детету, то и јесте сврха нашег пројекта, пројекта „Свим срцем за осмех детета“. Наш циљ је да деца из Новог Сада из године у годину у што већем броју долазе на Косово и Метохију, у било коју општину, да виде како се стварно овде живи и да виде да није баш толико страшно, као што се прича“, рекао је Башански.

Деца из Новог Сада у Липљану

Деци из Новог Сада, добродошлицу је пожелео начелник Косовског округа Срђан Петковић, захваливши се грађанима и руководству Новог Сада на безрезервној подршци Србима на Косову и Метохији.

„Потрудићемо се да барем упола будемо добри домаћини, као што су деца Новог Сада била деци са Косова и Метохије. Желим и да вас подсетим да већ неколико година, деца из Новог Сада шаљу по 1000 пакетића нашој деци и хвала им на томе“, рекао је начелник Косовског округа Срђан Петковић, обећавши да ће локална самоуправа и родитељи у Липљану, бити добри домаћини.

У Липљан су допутовали ученици из Оснивне школе „Жарко Зрењанин“, као и основци из школе „Душко Радовић“. Директор школе домаћина, Братислав Ђедовић, пожелео је деци из Новог Сада пријатан боравак.

„Жеља нам је да се осетите као да сте у вашем Новом Саду, да не постоји разлика и да се не осећате другачије, него баш као код своје куће. Добро дошли, желим вам пријатан и угодан боравак у нашим школама и у нашем граду и желим да вам ова посета остане у једној лепој успомени. Желим да нставимо даљу сарадњу и да догодине, надамо се, дођете у много већем броју“, поручио је Ђедовић.

По речима директора Основне школе „Браћа Аксић“ из Липљана, Братислава Ђедовића, планирано је да деца из Новог Сада са својим домаћинима, посете Газиместан, Грачаницу, археолошко налазиште Улпијана, Призрен, манастире „Светих Козме и Дамјана“ у Зочишту и „Светих Архангела“ у Призрену, као и цркве у Липљану и околини. Деца ће обићи и село Старо Грацко, у коме је јула 1999. године убијено 14 жетелаца док су сакупљали летину на својим њивама.

Анђелка Ћуп