ИНТЕРВЈУ: Градоначелник Пећи, Газменд Мухаџери

Фото ГрачаницаОнлајн: Градоначелник Пећи, Газменд Мухаџери

У општини Пећ, пре 1999. године, живело је више од 22 000 Срба, а у самом граду око 18 000. Србе у граду данас можете избројати на прсте једне руке, а у околним селима, Љевоша, Бело Поље, Сига, Брестовик и Гораждевац, има око 1000 Срба. У бошњачком месту Витомирици живе само два лица српске националности. Градоначелник Пећи, Газменд Мухаџери, каже да и он не зна колико има тачно Срба у његовој општини, али је сигуран да граду недостаје око 100 000 људи свих националности. У интервјуу нашем порталу, градоначелник Пећи је рекао да је у селима насељеним Србима, урађена инфраструктрура, а по његовим речима, општина Пећ је пример другим општинама на Косову по поштовању Закона о јавној управи и Закона о употреби језика. Мухаџери каже да је у општини на чијем је челу безбедносна ситуација добра, а да су односи са Србима, као и са монахињама у Пећкој патријаршији, изузетно добри.

Нашем граду недостаје 100 000 људи

ГрачаницаОнлајн: Господине градоначелниче, хвала што сте пристали да говорите за портал ГрачаницаОнлајн. На почетку, реците нам колико данас, маја 2017. године, општина Пећ има становника?

Газменд Мухаџери: Према задњем попису, наша општина има близу 100 000, мање 3 000, односно 96 700 становника.

ГрачаницаОнлајн: Имате ли податке колико припадника мањинских заједница живи у граду на чијем сте челу и знате ли колико има ваших суграђана Срба?

Газменд Мухаџери: Према последњем попису, ја мислим да све мањине у нашој општини чине 8% становништва.

Људи се не враћају у град јер се становништво Пећи променило у последњих 20 година

ГрачаницаОнлајн: Пре рата је у Пећи било Срба, Црногораца, Бошњака и осталих. Сада је тај број, сложићете се, далеко, далеко мањи. Да ли тренутно има захтева за повратак и зашто мислите да се људи не враћају у вашу општину, посебно у град?

Газменд Мухаџери: Имамо неколико захтева за повратак, али људи се сада не враћају у град јер се и становништво града доста променило за протеклих 20 година. Пуно је продатих кућа, било је великих сеоба, како код Срба и Црногораца, тако и код Албанаца који су отишли или у Приштину, или су отишли у иностранство. Дакле, граду сада недостаје пола становника, што значи да би град сада требало да има 200 000 људи, а има мање од 100 000.

ГрачаницаОнлајн: Да ли се после рата град променио и да ли је на неки начин „изгубио своју душу“ јер је изгубио 100 000 људи, а посебно што је толико смањен број оних који нису Албанци, између осталог и 18 000 Срба?

Газменд Мухаџери: Променио се. Има неких индикација, али ми покушавамо да сачувамо оно што је остало од града и планирамо да га развијемо у један модеран град, у коме се може живети и у коме ће сви становници, без разлике на националну припадност, живети достојанствено.

У повратничким српским селима градимо инфраструктуру

ГрачаницаОнлајн: У општини Пећ се налази неколико места, како се то модерном терминологијом каже, повратничких: Сига, Брестовик, Бело Поље и Љевоша, затим ту је и Гораждевац, у којима живе Срби. Имате ли податке каква је безбедносна ситуација у тим местима и какве проблеме имају Срби који тамо живе?

Газменд Мухаџери: Ми имамо сваког месеца састанке Комисије за безбедност, у којој учествују и Срби, и Бошњаци, Роми и Албанци и безбедносна ситуација је веома добра. Општина је инвестирала у село Љевошу изградњу пута и осветљења, у Гораждевцу смо изградили скоро 1 500 метара пута и село је осветљено. У Белом Пољу само урадили водовод, до Брестовика је асфалтиран пут, а ускоро почиње и изградња канализације.

ГрачаницаОнлајн: Колико је средстава предвиђено за инфраструктурне пројекте у местима насељеним Србима?

Газменд Мухаџери: За читаву општину имамо мало више од два милиона евра, мислим за путеве, канализацију, водовод и осветљење.

Општина Пећ је пример у поштовању Закона о јавној управи и Закона о употреби језика

ГрачаницаОнлајн: Колико се у општини Пећ поштује Закон о јавној управи, односно да ли су мањинске заједнице заступљене у јавним службама и јавним предуизећима, онолико колико би то требало да буде по закону?

Газменд Мухаџери: Ја сам сигуран да ми можемо да будемо пример свим општинама у Републици. Само у последње време смо запослили три лица бошњачке националности, двоје Рома и колико се сећам, запослено је, само по последњем конкурсу и троје Срба у општинску администрацију.

ГрачаницаОнлајн: Колико се примењује Закон о употреби језика у општини Пећ?

Газменд Мухаџери: Ја не знам како нас други људи оцењују, али ми смо сигурно и када је овај закон у питању, пример другим општинама по натписима на два језика у јавним службама, али и у комплетној администрацији се апсолутно поштује тај закон.

ГрачаницаОнлајн: Да ли ви као градоначелник Пећи, као човек који се овде родио и овде живи, али и као човек који би требало да представља све грађане, мислите да је већинска заједница спремна на повратак мањина у свој град, а ту посебно мислим на Србе? Да ли Срби могу слободно да се врате, да слободно причају на српском, да слушају своју музику и праве свадбе са својим националним обележјима?

Газменд Мухаџери: Они људи који су се вратили у град, ја мислим да су добро прихваћени. Пре три дана је код мене била једна госпођа која се жалила да тротоар код ње није урађен, па смо ми сада почели да радимо и у тој улици тротоар. Она је уствари знала да ту треба да буде и улица и тротоар још по плану из 1981. године…

ГрачаницаОнлајн: По вашој процени, колико има Срба у самом граду?

Газменд Мухаџери: То не бих могао да вам кажем, али их има и ја их виђам и на улици, и по кафанама, а долазе и у општину да завршавају своје послове.

Општинска администрација има добре односе са Србима

ГрачаницаОнлајн: Да ли Срби долазе код вас лично как, би вам рекли које проблеме имају?

Газменд Мухаџери: Долазе. Неко има проблема и неку правно – имовинску расправу, па долази да тражи документа, неко би да прода нешто општини, тако да долазе често.

ГрачаницаОнлајн: Како сарађујете са представницима Срба у вашој општини?

Газменд Мухаџери: Сарађујемо добро. На пример, када смо правили буџет, ми смо прошле године кренули од села Гораждевац и то је била једна од бољих расправа за буџет, ја мислим у последњих двадесет година. Сви грађани су дискутовали и учествовали у креирању буџета и после тога је то служило као пример да се исто тако ради и у Витомирици, али и у насељима у којима живи већинско становништво.

ГрачаницаОнлајн: На крају, у вашој општини је Пећка патријаршија, споменик под заштитом УНЕСК-а. Да ли имате контакте са монахињама из манастира?

Газменд Мухаџери: Имамо свакодневне контакте и међусобно се уважавамо. Игуманија манстира има мој број телефона и за све што им је потребно, могу ми се обратити у било које доба. Ја им увек излазим у сусрет, као и моји сарадници.

ГрачаницаОнлајн: Господине Мухаџери, хвала на разговору.

Газменд Мухаџери: Хвала вама.

Анђелка Ћуп

Save