Demolirana kuća povratnika u Dragovoljcu kod Istoka

Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak

Blagoju Zuviću iz Donjeg Dragoljevca kod Istoka, sinoć je prema informacijama koje je Ministarstvo za zajednice i povratak dobilo od svojih predstavnika sa terena u Istoku, demolirana kuća. Na kući, u koju se Zuvić uselio u prošli petak, izbijeni su gotovo svi prozori i oštećen je zid na ulaznim vratima.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenjuje da je ovo klasičan pokušaj da se Zuvić ponovo natera da napusti svoje imanje i samim tim stavi do znanje kako povratnicima tako i Ministarstvu za zajednice i povratak, da izgradnja i obnova kuća povratnicima ne nailazi na odobravanje svih građana Kosova.

„ Mi nastojimo i nastojaćemo da stvorimo uslove dostojne za život onima koji su se na Kosovo vratili i u tome nas neće niko sprečiti. Čin koji se dogodio sinoć je još jedna opomena da neće biti lako da vratimo sve koje žele da se vrate, što nikako nije dobro. Iako vreme prolazi, a ovakvi i slični incidenti ne jenjavaju, to ne znači da ćemo mi odustati od povratka raseljenih. Naprotiv, bićemo uporni u nameri da im obezbedimo normalne uslove za život. Najoštrije osuđujem demoliranje kuće u D. Dragoljevcu dogodilo, pozovem i pozivam sve ostale institucije da osude incidente na povratnike. Nadležne pozivam da prestupnike privedu pravdi, jer iskreno mislim da je mir i zajednički suživot želja većine građana Kosova“, rekao je ministar Jevtić.

Blagoje Zuvić je već jednom zastrašivan, kada su na početku izgradnje njegove kuće nepoznata lica pokušala da zapale građevinski materijal.

Kosovska policija je izvršila uviđaj i postupak je u toku, saopšteno je iz Policijske stanice u Klini.

Anđelka Ćup