Ђурић: Нико не може да спречи грађане да негују антифашистичку традицију

Фото: ГрачаницаОнлајн (архива)

„Одлука привремених институција самоуправе у Приштини да ми ускратe могућност да у Косовској Митровици присуствујем обележавању Дана победе над фашизмом је сраман потез, којим је исказан јасан став, не само према нормализацији односа, већ и према данашњем празнику“, нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

 У даљем тексту саопштења које је прослеђењо медијима, Ђурић наводи да је самовољом Приштине задат још један озбиљан ударац процесу нормализације односа и настојањима да се на Косову и Метохији створи мултиетничко друштво на традицијима демократије и антифашизма.

„ Дан победе над фашизмом је повод да цивилизован свет искаже свој отклон од идеологија мржње и зла, а они који то данас спречавају исказају свој отклон од цивилизованог света и вредности које он дели. Нико не може да спречи грађане Србије да са поносом негују своју антифашистичку традицију и сећање на жртве које је поднео ослобађајући од нацизма и фашизма своју земљу, па и оне на нашим просторима који су током Другог светског рата били на страни идеологије зла. У нади да ће и утицајни међународни представници на Косову и Метохији исказати јасан став према данашњој антицивилизацијској одлуци Приштине, грађанима Србије на Косову и Метохији честитам Дан победе над фашизмом“, закључује на крају саопштења директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Како је јуче најављено из Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је требало да у Косовској Митровици присуствује свечаности поводом обележавања 9. маја, Дана победе над фашизмом.