Грађанска иницијатива Српска листа, политичка партија

Српска листа

Поводом регистрације у политичку партију, Грађанска иницијатива Српска листа се обратила грађанима прогласом, у коме се каже да је идеја „Српске листе“ проистекла из потребе да српски народ и народи који са њим деле изазове, буду организовани у јединствени политички фронт, имун на поделе и истински делотворан политички чинилац.

„У протекле три године постигли смо колико се постићи могло, суочени са све снажнијом радикализацијом у Приштини и сталним настојањима да се српски народ самовољом оних који имају већину за одлучивање, сведе на статус безначајне мањине, без права на сопствене интересе и постојање. У таквим околностима, учинили смо све да сачувамо мир и допринесемо стварању мултиетничког друштва на Косову и Метохији.

Иако смо желели да трајно функционишемо као свенародни покрет, отворен за све патриотске снаге и политичке организације нашег народа на Косову и Метохији, били смо принуђени да прерастемо у политичку странку, како бисмо се ефикасније бранили од покушаја да се наша организација злоупотреби прављењем приватних погодби, а српски народ доводе у ситуацију да ради против сопствених интереса“, пише у прогласу Српске листе.

ГИ Српска листа позива све „грађане и грађанке на Косову и Метохији да постану део те политичке организације.

„Неопходно је да заједно изаберемо најбоље и најквалитетније међу нама, како бисмо на корист свога рода на Косову и Метохији могли да обављамо најодговорније политичке функције и остваримо што већи утицај у Приштини. Жеља нам је да у своје редове укључимо што више младих, јер на њима је будућност српског народа на Косову и Метохији.

Неки од наших приоритетних циљева биће стварање снажне Заједнице српских општина; пуна заштита имовине и права Српске православне цркве на Косову и Метохији; доношење нових законских предлога о питањима од значаја за српски народ, искључиво уз сагласност изабраних српских политичких представника; стварање свеобухватних услова за повратак протераних, као и расветљавање судбине киднапованих и несталих и процесуирање одговорних за злочине почињене од 1998. године; заустављање приватизације државне, друштвене и задружне имовине и испитивање злоупотреба у досадашњем процесу приватизације; заштита српског језика, идентитета, културе, културног наслеђа и права на информисање“, закључује се у прогласу Грађанске иницијативе Српска листа, позивајући грађане да се уједине.


Централној изборној комисији Косова, била су поднета два захтева за регистрацију Српске листе у политичку партију. Захтев који је поднео Славко Симић, прихваћен је, док је захтев Александра Јаблановића одбијен. Јаблановићу је дат законски рок да у свом захтеву изврши неопходне оизмене, рекао је члан ЦИК-а Косова, Ненад Рикало.


Анђелка Ћуп

Save