Удружење расељених Ђаковчана: Чија је следећа кућа предвиђена за рушење?

кућу породице Аврамовић

Удружење расељених Ђаковчана “Успење Пресвете Богородице”, огласило се поводом одлуке СО Ђаковица да сруши кућу породице Аврамовић у некадашњој Српској улици у том граду.

“Након што су изграђене две зграде на старом православном гробљу у Ђаковици, сада су поново на удару српске куће. У првом таласу рушења, уништене су куће старих домаћинстава Стефића, Стојановића, Томића и Миловановића, а сада је на удару кућа Аврамовића, једне од најстаријих српских породица и чија је кућа такође једна од најстаријих у Ђаковици. Породица Аврамовић је као и све остале српске породице протерана 1999. године и за протеклих 18 година, Аврамовићи, као и остале ђаковачке породице, нису могли да обиђу своје домове”,каже се у саопштењу Удржења расељених Ђаковчана, које је потписао његов председник, Ђокица Станојевић.

Осим саопштења медијима, расељени Ђаковчани су се обратили и међународним институцијама у Приштини, а посебно Америчкој амбасади.

“Срби из Ђаковице питају међународну заједницу у Приштини, као и све невладине организације, која је следећа кућа за рушење и траже да им се врати одузето људско и демократско право да обнове своје куће и да се врате на своја огњишта. Срби из Ђаковице не желе више да ћуте и одобравају даље уништавање своје имовине. Рушењем, застрашивањем и забраном повратка Србима у Ђаковицу, шаље се веома лоша порука, са циљем да се створи немир и да се понизе интерно расељени Срби из Ђаковице”, закључује се у саопштењу.

Општинско руковоство Ђаковице је преко невладиних организација тражило сагласност од породице Аврамовић да се кућа сруши, јер, како су рекли, угрожава околину, али породица Аврамовић није дала сагласност за рушење.

Анђелка Ћуп