UNS: Kazniti napadače na Arbanu Džaru

Foto: Arbana Džara, privatna arihiva (Fejsbuk)

Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu najoštrije osuđuju napad na doskorašnju novinarku i urednicu prištinskog lista „Zeri“ Arbanu Džaru.

Pozivamo nadležne organe da hitno pronađu počinioce i nalogodavce fizičkog napada na Džaru. Propusti i neodgovarajuća reakcija Policije Kosova i nadležnih pravosudnih organa, pre svih Euleksa, na pretnje koje je Džara dobijala u prethodnom periodu rezultiralu su novim napadom koji je doveo do ugrožavanja njenog života.

Kosovska policija saopštila je da je sinoć na ulici u Prištini pretučena Arbana Džara, poznata novinarka i urednica lista „Zeri“. Džaru, koja se nedavno učlanila u Demokratsku partiju Kosova, napala je grupa ljudi.

 

SIMIĆ OSUDIO NAPAD NA DŽARU

Napad na urednicu „Zerija“ Arbanu Džaru osudio je i predsednik Srpske Liste Slavko Simić, ističući da takvi događaji ne smeju biti deo budućnosti na Kosovu.

Foto GračanicaOnlajn: Slavko Simić

„Siguran sam da novinari na Kosovu i Metohiji obavljaju svoje poslove profesionalno i to u vrlo otežavajućim uslovima, ali poštujući pre svega najviše etičke i profesionalne standarde. Nikako ne smemo dozvoliti da novinari postanu laka meta, i zato nadležni organi moraju preduzeti uverljive rezultate u vođenju istrage oko ovog i sličnih slučajeva u kojima su napadnuti novinari. Verujem da će nadležni organi sprovesti temeljnu i brzu istragu i privesti pravdi odgovorne osobe”, zaključuje na kraju saopštenja predsednik Srpske Liste Slavko Simić.