Б. Стојановић: Због политичког или личног интереса се не сме трговати опстанком Срба на Косову

Фото ГрачаницаОнлајн: Бранимир Стојановић

Поводом одржавања ванредних парламентарних избора на Косову, 11. јуна ове године, Бранимир Стојановић, заменик косовског премијера и високи функционер „Грађанске иницијативе Српска листа“, изјавио је да грађани имају три могућности: да седе код куће и избор својих представника препусте случајности, да гласају за оне који ће српске интересе подредити личним или да гласају за Српску листу, коју подржава званични Београд и која ће да буде фактор одлучивања. Српска листа ће, по Стојановићевим речима, искључиво бранити српске интересе који су у овом моменту угрожени и њени чланови ће учинити све како би сачували контролне механизме које Срби тренутно имају у Уставу и законима Косова. Ови избори су веома важни, Срби би требало на њих да изађу у што већем броју, иако и грађане и њихове представнике очекују страховити притисци, како институционални, тако и различити видови застрашивања, поручује Бранимир Стојановић. „Најважнији задатак јесте да се побринемо да у Скупштини Косова, а сутра и у Влади, уколико постоји разумевање да Срби буду  њен део, на начин да то има смисла, буду људи који ће бранити српске интересе и који неће бити спремни да због ситног политичког или искључиво личног интереса, тргују са нашим опстанком“, закључио је заменик премијера Косова у интервјуу за ГрачаницаОнлајн.

Међу Србима постоји подела на људе који су спремни да тргују српским интересима и на оне који на то нису спремни

ГрачаницаОнлајн: Политички субјекат „Грађанска иницијатива Српска листа“ први пут учествује на парламентарним косовским изборима као политичка партија. Већ се назире више политичких партија Срба које ће се борити за места у Косовском парламенту, па нам реците како коментаришете ту подељеност Срба и колико српских партија очекујете на изборима 11. јуна?

Бранимир Стојановић: Колико ће да буде пријављених листа, то још увек не знамо. Калкулише се са тим и сигурно ће их бити више од две. Оно што је важно, јесте да људи схвате да не постоји идеолошка и политичка подељеност код Срба, већ постоји подељеност на људе који су спремни да тргују српским интересима и на оне који на то нису спремни. Свима је јасно да ће након ових избора бити огроман притисак на српским посланицима, којји год они били. Биће притисак на српске посланике да гласају и за трансформацију Косовских безбедносих снага у војску Косова и за многе друге ствари које за нас нису прихватљиве. Појединци виде у томе шансу, зато што већ од сада обећавају Албанцима да ће то урадити. И они који су са нама до сада сарађивали, схватају да ми нећемо на то да пристанемо и да нећемо да се понашамо као њихови привесци, што смо некада у прошлости имали прилике да гледамо и за шта смо били сведоци, а такође знамо и које су све последице таквог њиховог понашања. Они који желе да прате ову политику коју смо поставили 2013. године, биће добродошли и ми нећемо затварати листу за било кога, али они који су спремни да тргују и да калкулишу и да своје личне интересе ставе испред те политике, немају места на нашој листи. Долази тешко време, али ми морамо да се трудимо и да испунимо оно обећање које смо дали у почетку, а то је да се из изборног у изборни процес, побољшава квалитет људи који представљају овај народ, јер овај народ то и заслужује. Сигурно ће представљање нашег народа у предстојећем мандату бити боље него што је било у овом. У сваком наредном мандату ће представљање да буде по мало боље, док не дођемо до тога да заиста формирамо једну политичку гарнитуру која ће на много бољи и ефикаснији начин моћи да се бори за српске интересе. Овај састав није био идеалан и сигурно је да свако има неке своје замерке, али је важно да смо одређене ствари успели. Успели смо да блокирамо одређене одлуке, а знам и сигуран сам да би те одлуке већ одавно биле донесене, да су неки други људи били на нашим местима.

ГрачаницаОнлајн: Да ли је Српска листа спремна на постизборне коалиције са другим српским политичким субјектима, без обзира на садашње разилажење?

Бранимир Стојановић: Нас власт не интересује. Нас интересује колико можемо да се изборимо за српске интересе у Приштини. Да ли ће неки појединац да прође на посебној листи и да добије мандат, нас то апсолутно не занима. Занима нас политика и интерес који тамо (у Приштини, примедба аутора) треба да заступамо. Ако је неко сада спреман да испред интереса сопственог народа стави свој лични интерес, па да касније тргује са нама, тврдим вам да нас та врста трговине не интересује и о томе не желим уопште да размишљам. Сада је важно да људи схвате какав избор имају испред себе. Имају избор да подрже некога ко ће због својих личних, да тргује са српским интересима и са српским опстанком овде или ће да подрже званичну политику коју ми водимо, потпуно јасно, уз подршку Владе Републике Србије, дакле уз подршку званичног Београда. Трећа могућност је да остану код куће и све препусте случајности. Нити варијанта да дозволе да на власт дођу људи који ће да тргују нашим интерсима, нити  да дозволе да неко други одлучује уместо њих, није добра. Позивам грађане да изађу на изборе и да подрже ову  политику, јер се не ради о нама лично. Уколико било ко ван ове званичне листе буде дошао у позицију да прихвата неприхватљиве одлуке због  личног интереса и трговине, урадиће то и онда многе ствари могу да се промене. Све ово што имамо у Уставу као контролне механизме, односно могућности да одређене ствари блокирамо, биће нам укинуте. Немој да ми нико каже да то није могуће. Тврдим да је то могуће и постоје идеје да се укине дупли кључ, тако да можемо у једном мандату да изгубимо све што постоји као гарантни механизам за овај народ. Онда ће и наредним генерацијама и свима онима који долазе после нас, бити много, много теже да се за било шта изборе. Већ сада видите колико је тешко да се било шта уради у овим околностима.

Фото ГрачаницаОнлајн: Бранимир Стојановић

Уочи ових избора нас очекује и институционални притисак и застрашивање

ГрачаницаОнлајн: Да ли се прибојавате резултата ових избора, с обзиром на изјаве албанских политичара и подељеност српских политичара?

Бранимир Стојановић: Наравно, увек постоји та врста страха да ли ће се све завршити онако како треба, не што се тиче резултата, него што се тиче нашег утицаја и наше моћи да о нечему одлучујемо и да одређене негативне ствари које нам се спремају, спречимо. Моја је обавеза и увек сам то тако доживљавао да урадим све што могу, али наравно, нико од нас није свемогућ. Људима треба лепо објаснити шта је то што ће им се десити, у зависности од резултата избора. Требало би врло јасно рећи шта све може да снађе наше грађане,  па нека они сами одлуче на основу тих информација шта желе да ураде са својом будућношћу, коме верују и коме ће дати право да у њихово име говори и одлучује. То је оно што је важно, дакле да се људима све искрено и отворено објасни. Ово су јако важни избори и после 2013. године, ово су за нас најважнији избори, то је сигурно. На грађане и на кандидате ће да буде огроман притисак на све могуће начине, од институционалног притиска, до сваке врсте застрашивања. Чујете свакодневно изјаве највећих албанских лидера и програме њихових странака и све вам је јасно. Биће огроман притисак на нас, јер они желе да нам доведу људе који не смеју да бране српске интересе, већ желе Србе који ће да прихвате све њихове одлуке, желе Србе који ће да бране злонамерне албанске интересе и да Срби полако нестану одавде. Ми ћемо као људи, а не као политичари, урадити све што можемо да се тим и таквим намерама супротставимо, али народ је тај који ће на крају рећи како ће да буде. Наше је само да урадимо све што можемо и да верујемо да ћемо у томе успети као што смо успевали и раније.

ГрачаницаОнлајн: Како коментаришете стварање коалиције албанских партија које предводе команданти такозване  Ослободилачке војске Косова и то што би у случају њихове победе, премијер Косова био Рамуш Харадинај, за ким је Србија расписала потерницу?

Бранимир Стојановић: Нас не интересује како ће се албански корпус решавати своје проблеме и то је питање за њих. Као што се и прошли пут нисмо мешали које ће албанске партије да формирају већину, тако немамо намеру и да сада то радимо. Постоји прекретница и у албанској заједници, јер долази Специјални суд. То ће сигурно пореметити многе структуре моћи које постоје унутар албанског народа и сигурно је да ће то имати последице и у политици, тако да очекујем да видимо како ће се све то завршити. Наш најважнији задатак јесте да се побринемо да у Скупштини Косова, а сутра и у Влади, уколико постоји разумевање да Срби буду  њен део, на начин да то има смисла, буду људи који ће бранити српске интересе и који неће бити спремни да због ситног политичког или искључиво личног интереса, тргују са нашим опстанком.

ГрачаницаОнлајн: Да ли Српска листа има апсолутну подршку Владе Србије?

Бранимир Стојановић:  То ће се видети и демонстрирати, као и до сада, врло јасно.

ГрачаницаОнлајн: На крају, да ли је Грађанска иницијатива „Србија, демократија, правда“ Оливера Ивановића уз Српску листу и да ли сте разговарали са њима?

Бранимир Стојановић: Заиста о томе немам никакву информацију, осим онога што сам прочитао у медијима.


Рок за пријаву политичких партија, грађанских иницијатива и појединаца за парламентарне изборе на косову истиче у петак, 19. маја, у 18 часова. За сада је из врха Самосталне либералне страке, ГрачанициОнлајн потврђено да ова партија на изборе излази самосатлано. Партија косовских Срба, на изборе излази у коалицији са Активном грађанском иницијативом, на чијем је челу Вукоје Вукојевић, некадашњи председник Привредне коморе северног Косова и директор фирме Лола-фот у Лешку. Како је за наш портал рекао Александар Јаблановић, председник Партије косовских Срба, Активна грађанска иницијатива је формирана маја 2016. године и била је косовски огранак партије „Активна Србија“, на чијем је челу Душан Јањић.


А.Ћ.