Обилић: Ухапшени српски младићи због графита „Косово је срце Србије“

Фото: ГрачаницаОнлајн

Косовска полиција ухапсила је два српска младића због исписивања графита “Косово је срце Србије“ на згради основне и средње школе „Пандели Сотири“ у селу Племетина код Обилића.

Како преноси портал Коха. нет., косовска полиција наводи да су, Ф. Столић (17) и Ј. Јаковљевић (20) 19. или 20. априла ове године, исписали графит на школској згради, због чега се сумњиче за ширење мржње, раздора и нетрпељивост по верској и националној основи.

Позивајући се на полицијски извештај Коха.нет преноси да је код српских младића приликом хапшења пронађен српеј који су они, наводно, употрјебили за исписивање графита.

Хапшење српских младића, најоштрије је осудила Канцларија за КиМ Владе Републике Србије.

 

Канцеларија за КиМ: Хапшење српских младића кукавичко и срамотно понашање приштинских институција

Хапшење два српска младића у Племетини за „изазивање мржње, раздора, националне, расне, верске или етничке нетрпељивости“ због исписивања графита, у атмосфери у којој су Срби на Косову и Метохији свакодневно на мети најдиректнијих претњи злочином, јесте срамотно и кукавичко понашање привремених инистуција самоуправе у Приштини.

Полиција и тужилаштво на Косову и Метохији данас су тиме доказали да су инструмент у апсурдној кампањи у којој се поједини албански политичари, од којих неки и вршиоци највиших функција у привременим покрајинским институцијама и лидери појединих албанских странака, утркују ко ће више и оригиналније да мрзи Србе.

Уколико је Приштини заиста стало до складних међунационалних односа и помирења, требало би за почетак да буду ухапшени они који су протеклих седмица српском народу претили насиљем и етничким чишћењем.

Упозоравамо насилнике, били они у цивили или униформама, да не малтретирају српску децу, а од представника међународне заједнице у Приштини захтевамо да активније обуздају распомамљени шовинизам појединих албанских политичких лидера и стану на пут неконтролисаном распламсавању антисрпске хистерије.

Са забринутошћу констатујемо и да су лица, од којих је једно малолетно, у саопштењу полиције идентификована пуним презименом и првим словом имена, што је најфлагрантније кршење људских права и отворени позив на насиље, а говори много и о демократској свести и професионалности медија у покрајини који су такво саопштење пренели без уредничке интервенције.

И.М.