Đurić studentima iz Hongkonga: Kosovo i Metohija latentni izvor nestabilnosti u regionu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić primio je danas grupu studenata i postdiplomaca „Siti univerziteta“ iz Hongkonga, koji se nalaze u višenedeljnoj poseti Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Đurić je studente međunarodnog prava iz Hongkonga upoznao sa radom i nadležnostima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dijalogom Beograda i Prištine i načinima na koji se taj proces odražava na evrointegracije Srbije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao značaj dijaloga za očuvanje mira i stabilnosti u južnoj srpskoj pokrajini i naglasio iskrenu i doslednu opredeljenost Beograda za rešavanje nesuglasica mirnim putem.

On je, međutim, upozorio da, zbog teške socio-ekonomske situacije, nesposobnosti političke elite u Prištini da odgovori na egzistencijalne potrebe građana, što za posledicu ima snaženje političkog ekstremizma, kao i procesa verske radikalizacije, Kosovo i Metohija ostaje latentni izvor nestabilnosti u regionu.

Đurić je istakao značaj dosledne podrške Narodne Republike Kine i Ruske Federacije nastojanjima Srbije da u međunarodnoj areni sačuva svoje interese na Kosovu i Metohiji.