Потписан уговор за изградњу новог водовода у Грачаници

Потписивање уговора за изградњу новог водовода

Уговор о изградњи водовода у Грачаници, данас су потписали градоначелник Грачанице, Владета Костић и Алтене Краснићи, овлашћени представник аустријске фирме “Тирол”, која је покровитељ изградње водовода у неколико општина на Косову, уз присуство вишег саветника фирме “Остап”, Москаљов Милована, са којом је пре две године започета израда пројекта за нову водоводну мрежу у Грачаници. Пројекат су урадили инжењери Виктор Ђокић и Љавдим Османи.

Градоначелник Костић је после потписивања уговора рекао да ће у Грачаници, коначно старе азбестне водоводне цеви, које често пуцају и штете здрављу грађана, бити замењене новим и квалитетијим, истим онаквим какве се користе у Аустрији.

“Изградњом нове водоводне мреже, решава се дугорочно деценијски проблем који мештани Грачанице имају са водоснабдевањем. Пројекат обухвата нову водоводну мрежу за саму Грачаницу, као и индивидуалне прикључке, односно водомере, изградњу новог резервоара и нове пумпне станице, као и постављање главне водоводне цеви између Лапљег Села и Грачанице”, истакао је Костић, изражавајући наду да ће Министартсво финансија Косова врло брзо одобрити почетак радова.

По Костићевим речима, остала села на територији општине Грачаница немају великих проблема са водоснабдевањем као насељено место Грачаница, јер су водоводи новијег датума. У Сувом Долу, Скуланеву, Радеву и Лепини, који имају сличне тешкоће, изградњуа водовода је започета, а изградњу финансира Швајцарска развојна агенција.

Вредност пројекта изградње водовда у Грачаници, износи 5 115 108 евра. Министарство финансија Републике Аустрије и аустријска банка, одобрили су општини Грачаница повољан кредит у том износу, а гаранција су Министарство финансија Владе Косова и Комитет за инвестиције. Грејс период за отплату кредита је пет година, почиње од момента завршетка радова и техничког пријема водовода, без камате је, а општина плаћа само 1% осигурања.

Анђелка Ћуп