Potpisan ugovor za izgradnju novog vodovoda u Gračanici

Potpisivanje ugovora za izgradnju novog vodovoda

Ugovor o izgradnji vodovoda u Gračanici, danas su potpisali gradonačelnik Gračanice, Vladeta Kostić i Altene Krasnići, ovlašćeni predstavnik austrijske firme “Tirol”, koja je pokrovitelj izgradnje vodovoda u nekoliko opština na Kosovu, uz prisustvo višeg savetnika firme “Ostap”, Moskaljov Milovana, sa kojom je pre dve godine započeta izrada projekta za novu vodovodnu mrežu u Gračanici. Projekat su uradili inženjeri Viktor Đokić i Ljavdim Osmani.

Gradonačelnik Kostić je posle potpisivanja ugovora rekao da će u Gračanici, konačno stare azbestne vodovodne cevi, koje često pucaju i štete zdravlju građana, biti zamenjene novim i kvalitetijim, istim onakvim kakve se koriste u Austriji.

“Izgradnjom nove vodovodne mreže, rešava se dugoročno decenijski problem koji meštani Gračanice imaju sa vodosnabdevanjem. Projekat obuhvata novu vodovodnu mrežu za samu Gračanicu, kao i individualne priključke, odnosno vodomere, izgradnju novog rezervoara i nove pumpne stanice, kao i postavljanje glavne vodovodne cevi između Lapljeg Sela i Gračanice”, istakao je Kostić, izražavajući nadu da će Ministartsvo finansija Kosova vrlo brzo odobriti početak radova.

Po Kostićevim rečima, ostala sela na teritoriji opštine Gračanica nemaju velikih problema sa vodosnabdevanjem kao naseljeno mesto Gračanica, jer su vodovodi novijeg datuma. U Suvom Dolu, Skulanevu, Radevu i Lepini, koji imaju slične teškoće, izgradnjua vodovoda je započeta, a izgradnju finansira Švajcarska razvojna agencija.

Vrednost projekta izgradnje vodovda u Gračanici, iznosi 5 115 108 evra. Ministarstvo finansija Republike Austrije i austrijska banka, odobrili su opštini Gračanica povoljan kredit u tom iznosu, a garancija su Ministarstvo finansija Vlade Kosova i Komitet za investicije. Grejs period za otplatu kredita je pet godina, počinje od momenta završetka radova i tehničkog prijema vodovoda, bez kamate je, a opština plaća samo 1% osiguranja.

Anđelka Ćup