Srednjovekovno venčanje u 21. veku

Foto GračanicaOnlajn

Za Marinu Stojilković i Ivana Tomića, Turistička organizacija Gračanice, organizovala je srednjovekovnu svadbu i venčanje u manastiru Gračanica. To je prvo takvo venčanje na prostoru Kosova i Metohije.

“Oro se vije kraj manastira”,

Vilo se kolo i orila se pesma ispred manastira Gračanica, a u kolu mladenci Marina Stojilković iz Vranja i Ivan Tomić iz Gračanice, sa kumovima i prijateljima, u srednjovekovnoj nošnji. U kolu su i članovi folklornog ansambla Venac u narodnoj nošnji. Mladoženja Ivan u odori kralja Milutina, Marina kao kraljica Simonida. Na osnovu fresaka iz manstira, pretpostavlja se da su u svečanim trenucima, upravo ovako izgledli kralj Milutin Nemanjić i njegova mlada supruga, vizantijska princeza Simonida.

Foto GračanicaOnlajn

Marina i Ivan su odlučili da se venčaju u manastiru Gračanica i to u srednjovekovnoj odori, uz pratnju vitezova “Reda Zmaja”. Povorka, kao iz prošlih vremena, krenula je prema manastiru od opštine Gračanica. Vijorila se srpska i zastava Nemanjića, napred deca u narodnoj nošnji, mladenci kao kraljevski par, a kumovi i najbolji prijatelji, takođe u srednjovekovnim odorama.

Rodbina i znatiželjni meštani Gračanice, dočekali su mladence u porti manstira, zadužbine upravo kralja Milutina.

“Osećam se jako uzbuđeno. Oduvek me nešto vuklo ovde, na Kosovo i Metohiju i na kraju mi se ispunio san da se venčam baš u manstiru Gračanica, čak i to da budem kraljica Simonida”, kaže Marina.

Do mlade kum, koji je u Gračanicu došao čak iz Amerike. Pomalo zbunjen, ali nasmejan i srećan. Srećan zbog svog najboljeg druga Ivana, sa kojim je studirao u Solunu, srećan jer oseća prijateljstvo i gostoprimstvo Srba sa Kosova, o čemu je samo slušao. Dopada mu se srednjovekovna svadba, pun je utisaka i kaže da ima o mnogo čemu da priča kada se vrati kući, tamo preko okeana.

Foto GračanicaOnlajn

Kuma je iz Beograda i prvi put je na Kosovu.

“Preponosna sam”, nova je srpska kovanica koju je izgovorila mlada Beograđanka

A mladoženja? Šalama pokušava da sakrije uzbuđenje i tremu. Zahvaljuje se svima na pomoći oko organizacije venčanja i poziva mlade da ostanu na Kosovu i čuvaju svoju tradiciju.

“Mi ćemo se maksimalno truditi i nastojaćemo da čuvamo našu tradiciju, veru i kulturu i nećemo dozvoliti da nam bilo ko i bilo kada to oduzme. Naš glavni zadatak jeste da budemo ovde. Mi smo mladi ljudi, a mladi ovde treba da ostaju i opstaju. Mi smo tu i želimo da budemo primer svima koji se kolebaju da li da ostanu na Kosovu”, rekao je Ivan Tomić pre ulaska u crkvu, pozivajući i druge buduće mladence da se venčaju ovako, tradicionalno, kao pre pet, šest, sedam vekova.

Foto GračanicaOnlajn

Zaista, srećan je i ponosan narod koji ima toliko dugu tradiciju.

A u srednjovekovnim odorama, u pratnji Marine i Ivana, bili su njihovi prijatelji, pristigli iz celog sveta, iz Amerike, Rusije, Kazahstana, Bugarske, Makedonije. Tu su Beograđani, Nišlije, Vranjanci, čiji su koreni upravo ovde, na Kosovu i Metohiji.

U organizaciji venčanja, mladom paru su pomogli Turistička organizacija Gračanice, Nevladina organizacija “Red Zmaja” i folklorni ansambl “Venac”.

“Ovo je prva srednjovekovna svadba koju organizujemo na Kosovu i izuzetno je atraktivna za sve turiste i biće atraktivna i ubuduće za sve one koji žele da se venčaju na ovaj način. Ovim želimo da pokažemo tradiciju i istoriju Srba iz srednjeg veka. Kostimi su vlasništvo Turističke organizacije Gračanice i Reda Zmaja koji se bavi očuvanjem srednjovekovne kulture i istorije. Potrudili smo se da kroz kostime, srednjovekovni viteški oklop i streličarku opremu dočaramo srpsku srednjovekovnu istoriju. Srednjovekovnu odoru su nosili mladoženjini prijatelji, dok su streličarsku opremu i oklop nosili radnici Turističke organizacije Gračanice i volonteri”, rekao je Boban Petrović, direktor Turističke organizacije Gračanice i istakao da se nada da će ovakve manifestacije postati tradicionalne i da će privući kako buduće mladence, tako i turiste u opštinu Gračanica.

Foto GračanicaOnlajn

Dragan Ćirković iz ansambla Venac, predvodio je igrače i muzičare, koji su ispred manastira Gračanica igrali svatovsko kolo.

“U kostimima iz Metohije i Šumadije, sa centralnog Kosova, iz Peći, i iz još nekih delova Srbije, napravili smo jedan mozaik i odigrali “Oro se vije kraj manastira”, igru koja dotira iz davnih vremena. To je kolo koje se igra uglavnom pred venčanje i poznato je kao svadbeno muško kolo”, objasnio nam je Ćirković

Kao što je Marini i Ivanu upriličila venčanje za nezaborav, iz Turističke organizacije Gračanica poručuju da su spremni da svima koji to žele, organizuju tradicionalno venčanje u srpskim manstirima širom Kosova i Metohije, promovišući stare vrednosti.

Foto GračanicaOnlajn

Osim što su Marina i Ivan Tomić imali prvo srednjovekovno venčanje na prostorima Kosova i Metohije, oni su obećali da će svoj zajednički život nastaviti na ovoj svetoj zemlji. Obećanje su dali baš na dan kada se rodio veliki srpski pesnik Aleksa Šantić, koji je davne 1896. godine napisao pesmu, kao da je mislio baš na kosovo i Metohiju i na vreme današnje:

„Ostajte ovdje!…Sunce tuđeg neba,

Neće vas grijat kô što ovo grije…“


A.Ć.