Средњовековно венчање у 21. веку

Фото ГрачаницаОнлајн

За Марину Стојилковић и Ивана Томића, Туристичка организација Грачанице, организовала је средњовековну свадбу и венчање у манастиру Грачаница. То је прво такво венчање на простору Косова и Метохије.

“Оро се вије крај манастира”,

Вило се коло и орила се песма испред манастира Грачаница, а у колу младенци Марина Стојилковић из Врања и Иван Томић из Грачанице, са кумовима и пријатељима, у средњовековној ношњи. У колу су и чланови фолклорног ансамбла Венац у народној ношњи. Младожења Иван у одори краља Милутина, Марина као краљица Симонида. На основу фресака из манстира, претпоставља се да су у свечаним тренуцима, управо овако изгледли краљ Милутин Немањић и његова млада супруга, византијска принцеза Симонида.

Фото ГрачаницаОнлајн

Марина и Иван су одлучили да се венчају у манастиру Грачаница и то у средњовековној одори, уз пратњу витезова “Реда Змаја”. Поворка, као из прошлих времена, кренула је према манастиру од општине Грачаница. Вијорила се српска и застава Немањића, напред деца у народној ношњи, младенци као краљевски пар, а кумови и најбољи пријатељи, такође у средњовековним одорама.

Родбина и знатижељни мештани Грачанице, дочекали су младенце у порти манстира, задужбине управо краља Милутина.

“Осећам се јако узбуђено. Одувек ме нешто вукло овде, на Косово и Метохију и на крају ми се испунио сан да се венчам баш у манстиру Грачаница, чак и то да будем краљица Симонида”, каже Марина.

До младе кум, који је у Грачаницу дошао чак из Америке. Помало збуњен, али насмејан и срећан. Срећан због свог најбољег друга Ивана, са којим је студирао у Солуну, срећан јер осећа пријатељство и гостопримство Срба са Косова, о чему је само слушао. Допада му се средњовековна свадба, пун је утисака и каже да има о много чему да прича када се врати кући, тамо преко океана.

Фото ГрачаницаОнлајн

Кума је из Београда и први пут је на Косову.

“Препоносна сам”, нова је српска кованица коју је изговорила млада Београђанка

А младожења? Шалама покушава да сакрије узбуђење и трему. Захваљује се свима на помоћи око организације венчања и позива младе да остану на Косову и чувају своју традицију.

“Ми ћемо се максимално трудити и настојаћемо да чувамо нашу традицију, веру и културу и нећемо дозволити да нам било ко и било када то одузме. Наш главни задатак јесте да будемо овде. Ми смо млади људи, а млади овде треба да остају и опстају. Ми смо ту и желимо да будемо пример свима који се колебају да ли да остану на Косову”, рекао је Иван Томић пре уласка у цркву, позивајући и друге будуће младенце да се венчају овако, традиционално, као пре пет, шест, седам векова.

Фото ГрачаницаОнлајн

Заиста, срећан је и поносан народ који има толико дугу традицију.

А у средњовековним одорама, у пратњи Марине и Ивана, били су њихови пријатељи, пристигли из целог света, из Америке, Русије, Казахстана, Бугарске, Македоније. Ту су Београђани, Нишлије, Врањанци, чији су корени управо овде, на Косову и Метохији.

У организацији венчања, младом пару су помогли Туристичка организација Грачанице, Невладина организација “Ред Змаја” и фолклорни ансамбл “Венац”.

“Ово је прва средњовековна свадба коју организујемо на Косову и изузетно је атрактивна за све туристе и биће атрактивна и убудуће за све оне који желе да се венчају на овај начин. Овим желимо да покажемо традицију и историју Срба из средњег века. Костими су власништво Туристичке организације Грачанице и Реда Змаја који се бави очувањем средњовековне културе и историје. Потрудили смо се да кроз костиме, средњовековни витешки оклоп и стреличарку опрему дочарамо српску средњовековну историју. Средњовековну одору су носили младожењини пријатељи, док су стреличарску опрему и оклоп носили радници Туристичке организације Грачанице и волонтери”, рекао је Бобан Петровић, директор Туристичке организације Грачанице и истакао да се нада да ће овакве манифестације постати традиционалне и да ће привући како будуће младенце, тако и туристе у општину Грачаница.

Фото ГрачаницаОнлајн

Драган Ћирковић из ансамбла Венац, предводио је играче и музичаре, који су испред манастира Грачаница играли сватовско коло.

“У костимима из Метохије и Шумадије, са централног Косова, из Пећи, и из још неких делова Србије, направили смо један мозаик и одиграли “Оро се вије крај манастира”, игру која дотира из давних времена. То је коло које се игра углавном пред венчање и познато је као свадбено мушко коло”, објаснио нам је Ћирковић

Као што је Марини и Ивану уприличила венчање за незаборав, из Туристичке организације Грачаница поручују да су спремни да свима који то желе, организују традиционално венчање у српским манстирима широм Косова и Метохије, промовишући старе вредности.

Фото ГрачаницаОнлајн

Осим што су Марина и Иван Томић имали прво средњовековно венчање на просторима Косова и Метохије, они су обећали да ће свој заједнички живот наставити на овој светој земљи. Обећање су дали баш на дан када се родио велики српски песник Алекса Шантић, који је давне 1896. године написао песму, као да је мислио баш на косово и Метохију и на време данашње:

„Остајте овдје!…Сунце туђег неба,

Неће вас гријат кô што ово грије…“


А.Ћ.