Канцеларија за КиМ: Јахјага није ни покушала да уђе на подручје централне Србије

Атифете Јахјага није покушала да са територије Косова и Метохије уђе на подручје централне Србије, а Приштина је та која криши све договорено о слободи кретања, наглашава се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије које преносимо у целости.

Иако не желимо да полемишемо са интуитивним проценама појединаца да Атифети Јахјаги, грађанки Републике Србије са пребивалиштем на подручју Аутономне Покрајине Косово и Метохија, не би било дозвољено да са подручја Покрајине уђе на подручје централне Србије да је то покушала на неком од административних прелаза, дужни смо да јавност обавестимо о околностима везаним за њену нереализовану посету.

 Атифете Јахјага се није појавила на административном прелазу Мердаре, али се са територије АП КиМ јуче појавила неидентификована мушка особа у цивилном оделу, опремљена средствима везе, која се код припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије распитивала о детаљима посете. Радници полиције на административном прелазу су, следећи безбедносне процедуре, одмах обавестили претпостављене о овом покушају нарушавања безбедности госпође Јахјаге.

 Дакле, да поновимо, грађанка Атифете Јахјага ни јуче ни данас није покушала да са подручја АП КиМ уђе на подручје централне Србије. А овом приликом подсећамо да су привремене институције самоуправе у Приштини у протеклих неколико месеци у више наврата, супротно Споразуму о посетама званичника и без икаквог основа, онемогућиле боравак грађанима и званичницима Републике Србије на Косову и Метохији. Без обзира на та једнострана кршења аранжмана договореног у Бриселу, Београд ће наставити да доследно спроводи Споразум о посетама званичника и све остале споразуме.

 Такође, важно је нагласити да, за разлику од Београда, који слободу кретања гарантује свим грађанима и грађанкама са Косова и Метохије, Приштина једнострано и без икаквог основа то право ускраћује великом броју људи, јер не признаје личне карте издате од стране измештених полицијских управа са КиМ, пасоше Републике Србије са ознаком Координационе управе за КиМ Министарства унутрашњих послова Републике Србије, као ни српске возачке дозволе грађана који живе на Косову и Метохији.