Александар Јаблановић: Сам сам отишао у полицију, нисам приведен

Foto Wikimedia Commons: Александар Јаблановић

Александар Јаблановић, некадашњи лидер Сепске листе, изјавио је на конференцији за новинаре у Лепосавићу, да га Косовска полиција није приводила, како су синоћ објавили медији.

“Нисам приведен и никакву изјаву у полицији нисам давао. Отишао сам само да однесем дозволу за оружје, дежурни тужилац је утврдио да нема кривичног дела ни са једне стране и вратио сам се кући. Пиштољ сам имао за појасом, испао ми је случајно на тротоар, супруга и ја смо хтели да га подигнемо, полицајац је рекао – „Молим вас, немојте да дирате оружје“”, рекао је Јаблановић уз објашњење да је до инцидента дошло када су присталице СНС-а и Српске листе покушали да спрече активисте Партије косовских Срба да лепе плакате.

Испред просторије у којој је одржана конференција за новинаре у исто време је одржан протестни скуп чланова и симпатизера Српске листе, који су предводили њен председник, Славко Симић и председник Привременог органа општине Лепосавић по српском систему, Зоран Тодић. Тодић је и председник Скупштине општине Лепосавић по косовском систему.

Јабланавић је демантовао и да је, како је рекао Славко Симић узвикивао “Ово је Косово, а не Србија”

„Нико овде није ни већи, ни мањи Србин. Ми ћемо кампању спровести како смо је планирали, без насиља, без претњи, без уцена. Како то ради Српска листа, ми то нећемо радити,“ додао је председник Партије косовских Срба.

Док је трајала конференција за новинаре, повређен је возач Александра Јаблановића, Милан Радојевић. “Претучени активиста ПКС-а, Милан Радојевић је задобио лакше телесне повреде и у стабилном је стању”, потврдио је за РТВ КиМ дежурни доктор Клиничко болничког центра Косовска Митровица, Златан Елек.

Из полиције је ипак потврђено да ће кривична пријава против Јаблановића бити поднешена за два кривична дела: неовлашћено поседовање и употреба оружја.

“Александар Јаблановић је имао дозволу за оружје Републике Србије, а не косовских власти”, потврдио је за портал КоССев, заменик регионалног командира, Бесим Хоти.


У Звечану је данас такође одржан и скуп Српске листе, након којег је Славко Симић назвао Драгана и Алексндра Јаблановића „кланом Јаблановић“ и “албанским послушницима”, наводећи да је „Приштина инсталирала своје људе који изазивају проблеме“.

„Дакле, јуче су наши активисти, активисти Српске листе нападнути, јуче је нападнута Србија. Ако неко прети активистима Српске листе, прети сигурно и нашој држави. Такође, ако албански тужилац ослободи некога и поред 10 сведока који тврде да је Александар Јаблановић напао наше активисте, онда су ту ствари потпуно јасне“, рекао је Симић.


Извор: Радио Контакт плус

Анђелка Ћуп