Годишњица свирепог убиства Димитрија Поповића

Фото ГрачаницаОнлајн: Годишњица свирепог убиства Димитрија Поповића

Димитрије Поповић (17), ученик Медицинске школе, убијен је на данашњи дан 2004. године, у центру Грачанице, када је са друговима куповао хамбургер.

Убиство дечака, рафал у једну младост, убрзо после мартовског погрома и данас је без објашњења. Каква је то мржња и какви су то људи који могу да пуцају у групу голобрадих дечака који ни мрава нису згазили, који су тек почели да живе? У суду, један од ухапшеих за свирепо убиство, Алберт Краснићи, одговорио је на питање. Признао је убиство, изјавивши да је пуцао само зато што је знао да су то Срби. О томе нам сведочи отац убијеног Димитрија, Драган Поповић.

„Осуђен је, али ће се вратити жив својој породици, а мој Мита никада више неће доћи“, додаје Драган, који је са Димитријевим друговима, те кобне 2004. године, својој кући донео тело убијеног сина

Тринаест година после убиства Димитрија Поповића, сузе су скоро пресахле, али бол мајке Јорговаке је све јача. Има она још два сина, али Митино место не може нико да заузме. Долазе другови, другарице, имају своје породице, имају децу, а Мита је вечно остао дете.

Фото ГрачаницаОнлајн: Јоргованка Поповић

„Отишло је моје дете, али не само моје , много је деце отишло, а бол мајки које тугују, трајаће до смрти. Тринаест година после, бол је све јача и јача. Долазе ми његови другови и другарице са децом и ја кроз њих гледам мог Димитрија“, прича Јоргованка Поповић, захваљујући се свима који се сећају њеног „прерано убраног цвета“.

На обележавању годишњице смрти Димитрија Поповића, његов стриц Ратко, песник из Грачанице, рекао је да је циљ убиства био да застраши Србе из овог села и да их отера са кућног прага. У томе срећом нису успели, нагласио је Ратко Поповић, подсетивши на Димитријеву невину жртву.

Фото ГрачаницаОнлајн: Ратко Поповић

„Мита је убијен, а никада није према било коме исказивао знаке мржње и нетрпељивости, већ је сву своју племенитост, своју разборитост и своју честитост делио са својом генерацијом и са својом фамилијом“, рекао је Ратко Поповић подсетивши да је Димитрије симбол свих страдалих Срба са простора Косова и Метохије.

Марко Поповић, друг убијеног Димитрија, сведок је кобне ноћи, који је еким чудом остао жив.

Фото ГрачаницаОнлајн: Марко Поповић

„Димитрије је пријатељ који ће заувек остати у нашим срцима. Он је наш брат и наш друг…“, једва је изустио Марко.


Димитрије Поповић је убијен испред киоска брзе хране у центру Грачаннице, 5. јуна 2004. године, два сата после поноћи. Група дечака, у којој је био седамнаестогодишји Димитрије, застала је да купи хамбургер, када је из аутомобила марке Ауди, испаљен рафал из калашњикова. Димитрије је смртно страдао, а због свирепог убиства, ухапшени су Лабинот Гаши и Алберт Краснићи. Гаши је убрзо пуштен, а Краснићи је осуђен прво на шест, а касније му је казна повећана на девет и по година затвора. У знак сећања на убијеног Димитрија, у Грачаници се већ деценију одржава меморијални турнир у малом фудбалу под називом “Играјмо за будућност, памтимо Димитрија”. Породица и пријатељи, парастосом на локалном гробљу и скупом испред капеле у центру Грачанице, обележили су и ове године годишњицу смрти Димитрија Поповића, са поруком да више никада ниједна мајка не заплаче за мртвим дететом.

Фото ГрачаницаОнлајн: Годишњица свирепог убиства Димитрија Поповића

Анђелка Ћуп