Светски дан заштите животне средине обележен у Грачаници

Фото:ГрачаницаОнлајн

Изложбом ликовних и литерарних радова, акцијом сађења цвећа у дворишту Предшколсле установе „Ђурђевак“ у Грачаници, као и доделом награда за најуређеније двориште, најцветнији балкон и најбоље уређену јавну површину, данас је обележен пети јун, Међународни дан заштите животне средине.

Светски дан заштите животне средине у Грачаници се традиционално обележава у организацији Управе за просторно планирање, изградњу и заштиту животне средине Скупштине Града Приштине и Предшколске установе „Ђурђевак“, програмом који припремају и изводе „Ђурђевкови“ малишани на платоу испред Скупштине Града Приштине у Грачаници.

Фото: ГрачаницаОнлајн

Весела, раздрагана и шарена колона деце у пратњи родитеља, сваке се године окупља у цетнру Грачанице. Одатле, уз песму и пароле о очувању животне средине, малишани у дефилеу стижу до платоа испред „српске Општине“ где изводе програм и рецитал који су спремили са својим васпитачима. Тако је било и ове године.

Дефиле деце из Ђурђевка, Фото: ГрачаницаОнлајн

Обучена у костиме по узору на срспску традициналну ношњу, деца су извели игре са Косова и Метохије и из старог Врања, али и кореографију уз песму „Деца су уркас света“, као и рецитал.

„Драго ми је што смо и ове године, урпкос лошим финансијским условима у прилици да наставимо са овом манифестацијом, којом желимо да скренемо пажњу на важност очувања здраве  животне средине“, рекао је начелник градске управе за просторно планирање, изградњу и очување животне средине Новица Ивановић.

Фото: ГрачаницаОнлајн

На крају програма уручене су награде:

Према одлуци општинске комисије, награду за најбоље уређено двориште добио је Новица Михајловић из Грачанице, док је за најбоље уређени цветни балкон поново награђен наш суграђанин Бобан Димитријевић. Предшколској установи „Ђурђевак“ и ОШ „Свети Сава“ Сушица – Нови Бадовац уручене су награде за највоље уређено двориште у категорији јавних установа.

Награду за најбољи ликовни рад добила је Милица Лазић из Чаглавице из „Ђурђевка“ у Лапљем Селу, док је у категорији за најбољи литерарни рад награђена ученица петог разреда Основне Школе „Свети Сава“ Сушица –  Нови Бадовац, Надица Андрејевић.

Детаљ са изложбе, Фото: ГрачаницаОнлајн

Међународни дан заштите животне средине обележава се од 1972. године, када је у Стокхолму одржана прва светска конференција посвећена очувању животне средине.

Тим поводом, петог јуна се широм света организују различите манифестације, акције и кампање, бициклистичке трке, „зелени концерти“ и акције озелењавања. Циљ свих акција је да се на глобалном нивоу алармира, не само становништво, већ и  привреде и владе најразвијенијих држава, да је неопходно предузимање конкретних мера на плану заштите животне средине.

 

И. Миљковић