Svetski dan zaštite životne sredine obeležen u Gračanici

Foto:GračanicaOnlajn

Izložbom likovnih i literarnih radova, akcijom sađenja cveća u dvorištu Predškolsle ustanove „Đurđevak“ u Gračanici, kao i dodelom nagrada za najuređenije dvorište, najcvetniji balkon i najbolje uređenu javnu površinu, danas je obeležen peti jun, Međunarodni dan zaštite životne sredine.

Svetski dan zaštite životne sredine u Gračanici se tradicionalno obeležava u organizaciji Uprave za prostorno planiranje, izgradnju i zaštitu životne sredine Skupštine Grada Prištine i Predškolske ustanove „Đurđevak“, programom koji pripremaju i izvode „Đurđevkovi“ mališani na platou ispred Skupštine Grada Prištine u Gračanici.

Foto: GračanicaOnlajn

Vesela, razdragana i šarena kolona dece u pratnji roditelja, svake se godine okuplja u cetnru Gračanice. Odatle, uz pesmu i parole o očuvanju životne sredine, mališani u defileu stižu do platoa ispred „srpske Opštine“ gde izvode program i recital koji su spremili sa svojim vaspitačima. Tako je bilo i ove godine.

Defile dece iz Đurđevka, Foto: GračanicaOnlajn

Obučena u kostime po uzoru na srspsku tradicinalnu nošnju, deca su izveli igre sa Kosova i Metohije i iz starog Vranja, ali i koreografiju uz pesmu „Deca su urkas sveta“, kao i recital.

„Drago mi je što smo i ove godine, urpkos lošim finansijskim uslovima u prilici da nastavimo sa ovom manifestacijom, kojom želimo da skrenemo pažnju na važnost očuvanja zdrave  životne sredine“, rekao je načelnik gradske uprave za prostorno planiranje, izgradnju i očuvanje životne sredine Novica Ivanović.

Foto: GračanicaOnlajn

Na kraju programa uručene su nagrade:

Prema odluci opštinske komisije, nagradu za najbolje uređeno dvorište dobio je Novica Mihajlović iz Gračanice, dok je za najbolje uređeni cvetni balkon ponovo nagrađen naš sugrađanin Boban Dimitrijević. Predškolskoj ustanovi „Đurđevak“ i OŠ „Sveti Sava“ Sušica – Novi Badovac uručene su nagrade za najvolje uređeno dvorište u kategoriji javnih ustanova.

Nagradu za najbolji likovni rad dobila je Milica Lazić iz Čaglavice iz „Đurđevka“ u Lapljem Selu, dok je u kategoriji za najbolji literarni rad nagrađena učenica petog razreda Osnovne Škole „Sveti Sava“ Sušica –  Novi Badovac, Nadica Andrejević.

Detalj sa izložbe, Foto: GračanicaOnlajn

Međunarodni dan zaštite životne sredine obeležava se od 1972. godine, kada je u Stokholmu održana prva svetska konferencija posvećena očuvanju životne sredine.

Tim povodom, petog juna se širom sveta organizuju različite manifestacije, akcije i kampanje, biciklističke trke, „zeleni koncerti“ i akcije ozelenjavanja. Cilj svih akcija je da se na globalnom nivou alarmira, ne samo stanovništvo, već i  privrede i vlade najrazvijenijih država, da je neophodno preduzimanje konkretnih mera na planu zaštite životne sredine.

 

I. Miljković