„GIOR“: Zaboravimo na razlike, fokusirajmo se na ono što nas spaja

Foto: GračanicaOnaljn

Kako izgleda kada se na istorijski značajnom lokalitetu „Ulpijani“ kod Gračanice predstave igra i nošnja srpske, albanske i turske zajedice na Kosovu i Metohiji pokazali su članovi kulturno umetničih društava „Branko Medednica“ iz Ugljara, „Minatori“ iz Kišnice i „Birlik“ iz Kosvske Mitrovice. Sve njih su, u okviru projekta približavanja zajednica kroz tradiciju i folklor, okupili članovi NVO „Giror“ iz Gračanice.     

„U cilju zbližavanja dece različitih etničih zajednica sa Kosova, mi već drugi put oraganizujemo ovakav projekat koji je, kroz progam „Unapredimo Kosovo zajedno“, podržan od strane USAID-a“, kaže Ivan Todorović, program menadžer NVO „Gior“ iz Gračanice.

Program menadžer „Gior“-a Ivan Todorović, Foto: GračanicaOnlajn

Todorović veruje da je koncert srpske, albanske i turske folklorne grupe odlična prilika za razbijanje postojećih barijera između ovih zajednica.

„Ovo mesto je specifično i odabrali smo ga zato što na ovoj lokaciji imamo iskopine iz drugog,trećeg i četvrtog veka. One nam pokazuju da je i ovde, na Kosovu, pre svih nas, živeo neko drugi, da svi mi imamo neku zajedniču istoriju i da nismo mi ti koji su ove prostore prvi nastanili. Zato treba da ih delimo.“, kaže program menadžer „Giora“ Ivan Todorović.

KUD „Branko Medenica“ i srednjovekovni vitezovi, Foto: GračanicaOnaljn

Nesvakidašnji ambijent rimskog i ranohrišćanskog arheološkog lokaliteta „Ulapijana“ kod Gračanice učinio je ovaj događaj posebnim. Publika, je bila odušnjvljena nastupima sva tri kulturno imetnička društva, dok su deca i igrači aplauzima pozdravljali svaki nastup i bodrila se međusobno.

KUD „Branko Medenica“ iz Ugljara ove godine slavi jubilarnih 70 godina postojanja. Njihovi članovi su se na zajedničkom koncertu u „Ulpijani“ predstavili igrama iz Metohije i jugoistočne Srbije.

„Utisci su pozitivni, a mi smo na najbolji način prestavili srpsku zajednicu sa Kosova i Metohije, kaže umetnički rukovodičac ovog društva Dragan Ćirković.

Nastup članova KUD „Minatori“-Kišnica, Foto: GračanicaOnlajn

Skender Tači, umetnički rukovidilac albanskog folklornog društva „Minatori“ (Rudar) iz Kišnice napominje da njegovo društvo ne učestvuje prvi put na manifestacijama ovog tipa.

„Ja pozdravljam i podržavam ovakve akcije u kojima zajedno nastupamo i bez obzira na nacionalnost promovišemo našu kulturu“, kaže Tači. On nije propustio da doda da KUD „Minatori“ kojim rukovodi već 10 godina, sarađuje sa srpskim i turskim folklornim ansamblima i društvima.

Turska narodna igra, KUD „Birlik“, Foto: GračanicaOnaljn

Kulturno umetničko društvo „Birlik“ (Zajednica) postoji dugi niz godina u Kosovskoj Mitrovici,  neguje tursku igru i tradiciju, dok se broj članova, kako s ponosom ističe umetnički rukovodilac ovog društva, Erdoan Moamed, stalno uvećava.

Erdoan Moamed, umetnički rukovodilac KUD „Birlik“, obratio se publici, Foto: GračanicaOnaljn

„Mladi su zainteresovani za očuvanje tradicije, nedavno smo se vratili sa gostovanja u Antaliji, a usroko učestvujemo u još jednom kampu folkora koji će se organizovati u Prizrenu“, kaže Moamed i dodaje da bi voleo da ovakvih festivala bude više, ali i da su mu na ovoj manifestaciji nedostajali predstavnici Romske, Bošnjačke, i zajednice Goranaca.

Učešće Romske, Goranske, Bošnjačke i zajednice Aškalija na manifestaciji približavanje zajednica kroz tradiciju i folklor budući je zadatak i nova ideja za članove NVO „Gior“ iz Gračanice.

„Iz ovog našeg druženja već je proisteklo nekoliko ideja i već je na pomolu jedna nova, a to je da pristupimo realizaciji zajedničkog kampa i da svih devet manjinskih zajednica na Kosovu u njemu bude zastupljeno“, kaže program menadžer „Giora“ Ivan Todorović.

On ističe da poruka“ Gior-a“ da treba zaboraviti razlike i da se moramo fokusiramo na ono što je zajedničko za sve nas.

Ivan Miljković