Прламентарни избори на Косову

Фото ГрачаницаОнлајн: Избори 2017

На Косову се данас одржавају ванредни парламентарни избори и како наш портал сазнаје у Централној изборној комисији, јутрос су на време, тачно у седам часова, отворена сва бирачка места.

У општини Грачаница, у којој је регистровано око 22 000 бирача, по речима градоначелника Владете Костића, бирачки спискови нису ажурирани од прошлих избора. Костић је јутрос међу првима гласао на гласачком месту у селу Лепина.

„Очекујемо да грађани изаберу најбоље кандидате без обзира на политичку партију, да дан протекне мирно и у складу са правима, без тензија и да се у демократском духу изрази воља грађана“, рекао је Костић новинарима.

Владета Костић

За ове парламентарне изборе на Косову, регистровано је скоро 1 900 000 бирача, скоро 200 000 више него што је пописаних становника 2011. године. Први пут ће на гласање нешто више од 118 000 бирача, а изборе прати 4 887 акредитованих посматрача. У изборој трци за 120 посланичких места, учествује 25 странака, група грађана и коалиција. За 10 загарантоваих места која припадају српској заједници, надмеће се пет политичких субјеката.

На гласање су ноћас и јутрос, из градова у централној Србији, кренули и расељени Срби са Косова, а може се гласати и са личном картом Републике Србије.

Анђелка Ћуп