Српски политичари о парламентарним косовским изборима

На ванредним парламентарним изборима на Косову, за 10 загарантованих посланичких места за Србе, надмећу се кандидати са пет изборних листа.

Српска листа, коју подржава званични Београд, на свом изборном листићу има 20 кандидата. Срђан Поповић и Бранимир Стојановић, кандидати Српске листе из Грачанице, јутрос су искористили своје бирачко прво и гласали у Основној школи “Краљ Милутин” у Грачаници.

Срђан Попивић, каднидат за посланика испред  Српске листе, Фото: ГрачаницаОнлајн

“Данас очекујемо велику излазност бирача, као и то да Српска листа освоји свих десет мандата”, рекао је после гласања Срђан Поповић, посланик у последњем сазиву Скупштине Косова, нагласивши да је “приоритет свих приоритета Српске листе, оснивање Заједнице српских општина”.

Бранимир Стојановић, Фото: ГрачаницаОнлајн

Бранимир Стојановић, заменик премијера у одлазећој Влади Косова, каже да се нада да ће избори да протекну у миру и да је најважније да буду регуларни.

“Ми ћемо и даље радити оно што смо радили и до сада, искрено ћемо да се боримо за српске интересе, без резерве и без задршке, без икакве трговине и спремности да због личних интереса попуштамо било шта. Поред тога, улоожићемо максималну енергију да запослимо младе људе, јер без тога нема опстанка Срба на овим просторима”, истакао је Стојановић.

Слободан Петровић, председник СЛС, Фото: ГрачаницаОналјн

У Основној школи “Мииладин Митић” у Лапљем Селу, гласао је председник Самосталне либералне странке, Слободан Петровић, који је новинарима рекао да се нада да ће избори дан протећи у мирној и демократској атмосфери, иако кампања, како је рекао, није била таква.

“Верујем да ће након ових избора у косовским институцијама, српску заједницу заступати људи који ће да буду много одговорнији, много способнији и да ће то да  буду људи који ће знати да на квалитетан начин штите њене интересе”, нагласио је Петровић, досадашњи  потпредседник Скупштине Косова.

Ненад Рашић, ПДС, Фото: ГрачаницаОналајн

У Грачаници су гласали и председник Прогресивно демократске странке, Ненад Рашић и носилац листе ГИ “За просперитет Косова”, Славиша Петковић.

“Очекујем да ће преовладати једна аутентична косовска опција, која ће на адекватан начин да представља аутентичне косовске Србе јер нам управо то фали. Потребна нам је изворна снага наших капацитета и пораст ауторитета самих косовских Срба, како би могли да се изборе за своја права “,рекао је Рашић, нагласивши да је предизборна кампања била “прљава и нељудска”.

Славиша Петковић, Фото: ГрачаницаОнлајн

Повратник на косовску политичку сцену и први министар за повратак и заједнице у Влади Косова, Славиша Петковић, рекао је да уколико његова политичка групација уђе у Скупштину Косова, неће разговарати о коалицији једино са Српском листом.

“Данас очекујем да народ превазиђе страх и да гласа за праве српске представнике, а не за квази представнике, које представља Српска листа”, поновио је Петковић, оптуживши досадашње представнике Срба да су се искључиво борили за позиције, а не за интерес српског народа.

Бирачко право искористила је и Рада Трајковић, Фото: ГрачаницаОнлајн

На биралишту је данас била и некадашња посланица у Косовској скупштини, Рада Трајковић

“Читаву кампању су пратиле изјаве албанских политичких лидера, које су биле претеће према српској држави, посебно претеће у смислу одузимања права већ угроженим Србима са простора Косова и Метохије и просто ми Срби немамо избора за кога ћемо да гласамо, осим за оне које подржава Србија, јер то нам је једини ослонац. Говорити о демократији у таквим условима, заиста је бесмислено”, рекла је Трајковићева.

Раније данас, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић, позвао је Србе да у што већем броју изађу на изборе јер се, како је рекао, “данас одлучује о политичкој судбини српског народа на Косову и Метохији”.

 

Анђелка Ћуп