Pobeda takozvane “ratne opcije” na Kosovu?

Foto GračanicaOnlajn: Izbori 2017

Na osnovu izveštaja Centralne izborne komisije Kosova, koji je objavljen jutros, takozvana “ratna opcija”, osvojila je najviše glasova na jučerašjim vanrednim parlamentarnim izborim. Preliminarni rezultati vanrednih parlamentarnih kosovskih izbora, objavljeni su na osnovu 91% obrađenih biračkih mesta.

Najvše glasova je, po najnovijim podacima, osvojila koalicija Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i NISME, lidera Fatmira Ljimaja, koji su osvojili 34,6% glasova. Samoopredeljenje, koje je na izborima nastupalo samostalno, osvojilo je 26,75% glasova, a koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe i Alijanse za novo Kosovo, Bedžeta Pacolija, 25,81%.

Što se tiče srpskih političkih subjekata, na osnovu dosadašnjih podataka, Srpska lista je osvojila 5,54% glasova, a Samostalna liberalna stranka 0,5 odsto od ukupnog broja glasova. Progresivno demokratska stranka i Pokret kosovskih Srba su osvojili po 0,24% glasova.

Glasovi osoba sa posebnim potrebama, kao i takozvani uslovni glasovi i glasovi poslati poštom, nisu uključeni u preliminarne rezulatete.

Anđelka Ćup