Ко ће под косовску заставу?

Фото ГрачаницаОнлајн: Избори 2017

Иако пребројаваје гласова после парламемтарних избора на Косову још увек траје, како наш портал сазнаје од извора у Централној изборној комисији, за сада су посланичке мандате испред Српске листе, обезбедиле Јасмина Живковић и Јелена Бонтић из Штрпца, као и Миљана Николић из Митровице. Такође, Слободан Петровић, председник Самосталне либералне страке, освојио је више од 5% гласова Срба и освојио је посланички мандат.

Осталих шест српских посланика још увек није поознато, јер није пребројано око 800 гласова пристиглих путем поште и око 4.000 условних гласова, односно гласова бирача који су гласали ван места у којима су уписани у бирачки списак.

Иначе, Централна изборна комисија је донела одлуку да поново преброји гласове са 115 бирачких места, а како сазнајемо требало би поново пребројати више од 20 кутија са бирачких места на којима су гласали Срби.

Од 2490 бирачких места, гласови су пребројани на 2487, а по последњим резултатима ЦИК-а, од српских политичких субјеката, Грађанска иницијатива Српска листа је освојила 5,88% гласова, а Самостална либерална страка 0,47%. Партија косовских Срба Александра Јаблановића је освојила 0,27% гласова, али још увек постоји теоретска могућност да сам Јаблановић освојо више од 5% гласова српских бирача.

Подсећамо, од 120 посаланичких места, Србима у косовском парламенту припада резервисаних десет.

Анђелка Ћуп