Сенад Шабовић: ОЕБС смањио обим подршке скупу канцеларије главног тужиоца

Фото ГрачаницаОнлајн: Мисије ОЕБС-а на Косову

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Косову, оштро је данас протестовало због одлуке Канцеларије главног тужиоца на Косову да, како наводе, изостави и онемогући учешће представника медија на српском језику и овој новинарској асоцијацији на данашњем округлом столу о кривичним делима над новинарима, који се одржава у Приштини.

На ову тему прилику да дискутују добили су само представници косовских тужилаштава, новинарских и медијских организација косовских Албанаца и представници ОЕБС-а, тврде из српског удружења.

У ОЕБС-у су потврдили да су са скупа изостали чланови Удружења новинара Србије, али су истакли да ОЕБС није организатор, већ да је само дао подршку одржавању скупа. Управо је ОЕБС, видевши да на списку учесника нема српских новинара, саветовао тужилаштво да се позове Удружење новинара Србије.

“Није било коректно искључити Удружење новинара Србије које је регистровано и активно на Косову”​, навео је портпарол ОЕБС-а, Сенад Шабовић.

До објављивања ове вести, нико од новинара који извештавају на српском езику, није успео да успоставимо контакт са Канцеларијом главног тужиоца.

У разговору за КоССев, портпарол ОЕБС-а, Сенад Шабовић, потврдио је да српски новинари нису били позвани, али и да догађај није организовао ОЕБС:

„По мојим сазнањима то је тачно. Не знам који су тачни разлози зашто српски новинари нису позвани. Оно што желимо ми да нагласимо, јесте то да је ОЕБС само пружио подршку организацији скупа, а да је организатор Канцеларија јавног тужиоца. Дакле, она је, као организатор одлучивала по панелима и учешћу на скуповима“, рекао је Шабовић.

Како је пренела РТВ КиМ,и председник Савета за штампу Косова, Имер Мушкољај, одбио је своје учешће у панелу дебате коју је организовала Канцеларија главног тужиоца, по сазнању да српски новинари нису позвани на догађај.


ОЕБС смањио подршку скупу

„Ми смо умањили обим наше подршке на скупу. Немам информацију да смо потпуно напустили скуп али смо дефинитивно умањили опсег наше подршке“, истакао је Шабовић, не објаснивши шта тачно значи “умањење опсега подршке”.


Извор: УНС, РТВ КиМ

Анђелка Ћуп