УНС: Канцеларија главног косовског тужиоца, уз подршку ОЕБС-а, дискриминише српске новинаре

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Косову оштро протестује због одлуке Канцеларије главног тужиоца на Косову да изостави и онемогући учешће представника медија на српском језику и нашој новинарској асоцијацији на данашњем округлом столу о кривичним делима над новинарима.

Округли сто који се данас одржава у Приштини, уз подршку ОЕБС-а, на дневном реду има теме од значаја за целокупну новинарску заједницу, јер се разговора о нападима и притисцима на новинаре који су пријављени тужилаштву. На ову тему прилику да дискутују добили су само представници косовских тужилаштава, новинарских и медијских организација косовских Албанаца и представници ОЕБС-а.

Позив председнику УНС-а на Косову Будимиру Ничићу и малом броју представника српских медија стигао је 17 сати пре одржавања догађаја, а после истека датог рока за пријављивање учешћа. Позив им је послат синоћ, 20. јуна, електронском поштом у 19.22 сата и садржао је јасну напомену да учешће може да се пријави тога дана до 16 сати.

УНС са својим огранком на Косову сматра да изостављање релевантних организација попут наше, која окупља више од 100 новинара и медијских радника на Косову, као и представника медија на српском, представља флагрантну дискриминацију, коју је овог пута спровела Канцеларија главног тужиоца Косова, уз подршку ОЕБС-а.

УНС са својим огранком на Косову упозорава да нема никаквог напретка у истрагама убистава и киднаповања новинара и медијских радника на Косову и да УНС има евиденцију за седам убијених и несталих колега који су извештавали за медије на српском, и шест новинара који су убијени, а радили су за косовске медије на албанском језику.